Valletta

Het charmante Mediterrane Valletta staat op de werelderfgoedlijst van Unesco wegens zijn onschatbare waarde aan monumenten en archeologische sites.

De citadel was in de 16e eeuw hét centrum van de kruisridders en is één groot museum van kastelen, burchten, barokke kerken, pleinen en verrassend schilderachtige hoekjes. In Valletta waan je je eventjes in de Middeleeuwen.

De hoofdstad van Malta ligt op de noordoostelijke kust van het eiland. De stad is gebouwd op een 60 meter hoge rotsheuvel op het langgerekte Sceberras schiereiland dat de baai in twee havens opsplitst: de Grand Harbour in het oosten en de gezellige Marsamxett haven in het westen. Waar je je ook bevindt in Valletta, steeds kijk je uit op één van de twee havens, en ben je omringd door water. Voor velen een uiterst romantische aanblik.

Valletta is een Middeleeuwse, onneembare vestingstad gekenmerkt door typische smalle, steil naar beneden lopende trapsteegjes en pittoreske houten balkonnetjes. De stad werd in de 16e eeuw gesticht door de Ridders van de Orde van St. Jan van Jeruzalem.

In 1530 kreeg grootmeester Villiers van de St. John’s orde Malta cadeau van Karel V, al was het niet van harte. De ridders, die normaal instonden voor de bescherming van de armen en het verdedigen van het geloof, trokken uit pure verveling op rooftocht en waren de grootste slavenhandelaars van hun tijd. Malta werd een van de belangrijkste slavenmarkten. De grootmeesters volgden elkaar op.

Hun paleizen getuigen van enorme rijkdom, met dat in Valletta op kop. Er hangen schitterende Vlaamse gobelins met tropische taferelen en enorme fresco’s.

Statige militaire gebouwen wisselen af met elegante burgerhuizen. Vooral de Maltese architect Gerolamo Cassar wist zijn renaissancistische stempel op de stad te drukken met een aantal belangrijke gebouwen.

Het wemelt van de auto’s in La Valetta. En toch oogt deze versterkte stad anders dan andere steden. Het fort Sint-Elmo, de vesting van de Tempeliers, maakt indruk met zijn duizelingwekkende muren. Vanuit de hogerliggende tuinen van Barakka heb je een prachtig zicht over de grote haven en het andere deel van de stad, de Cottonera.

Niet ver daarvandaan ligt de St.-Janskathedraal, de kerk van de ridders van de Maltezerorde, waarin ook hun graven zijn ondergebracht. Deze kleurrijke en met mozaïeken versierde grafzuilen zijn juweeltjes van barokke kunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content