Algemene informatie


Ligging
Letland ligt in het noordoosten van Europa. Het grenst aan Estland, Rusland, Wit-Rusland en Litouwen.

Klimaat
Tussen de maanden november en april ziet het weer in Letland er nogal somber uit. Er is bijna geen zon en de gemiddelde temperatuur ligt rond de -7°C. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14 en 22°C. Er is veel meer zon, maar er kunnen ook hevige buien vallen. De zomer is de beste tijd om Letland te bezoeken, tenzij je wil skiën.

Oppervlakte
64.589 km². Dat is 2,1 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Riga

Grootste steden
Riga, Daugavpils, Liepaja, Jurmala, Jelgava en Ventspils

Staatsvorm
Republiek

Bevolkingsgroepen
Letten, Russen, Wit-Russen

Talen
Lets en Russisch

Godsdienst
Protestantisme, rooms-katholicisme en russisch-orthodoxe kerk

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
Goede vrijdag en Pasen
1 mei – Dag van de Arbeid
4 mei – Onafhankelijkheidsdag
23 en 24 juni – Midzomernachtviering (J?ni)
18 november – Nationale Feestdag
25 en 26 december – Kerstmis
31 december – Oudejaarsavond

Weetjes
Letland bestaat voor 44% uit bos, er zijn 12.310 rivieren en 2.300 meren. Dit natuurlijke landschap wordt onderbroken door middeleeuwse stadjes, oude forten en paleizen.

Overal in Letland zie je ooievaars; in bomen, op watertorens en op schoorstenen. Nergens in Europa leven zoveel ooievaars per vierkante kilometer als in Letland. Het is een symbool van Letland geworden en er wordt gezegd dat ooievaars het huis waarop ze hun nest bouwen beschermen tegen brand en dat ze de inwoners geluk brengen. Bovendien is het grote aantal ooievaars een teken dat het goed gesteld is met de ecologische toestand.

De Letse volksliederen of ‘daina’ vertegenwoordigen een lange traditie die nog altijd springlevend is. De liederen zijn een soort mondelinge literatuur en een symbool voor de nationale identiteit en geschiedenis. De volledige menselijke levenscyclus wordt erin bezongen. De traditie bestaat al ruim 1000 jaar en er zijn ondertussen meer dan 1,2 miljoen teksten en 30.000 melodieën geïdentificeerd. Tegenwoordig bestaan er nog 150 folklore ensembles die de liederen ten gehore brengen.

Letland kent de grootste otterpopulatie van Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content