After 8


Riga draagt heel wat bijnamen waaronder ‘The hottest city in the North’ en ‘The City that Never Sleeps’ en dat heeft alles te maken met het bruisende nachtleven. In Riga leeft een echte cafécultuur. Op iedere straathoek vind je wel een café of bar waar je tot in de late uurtjes kan genieten van de muziek, drank en Letse warmte. De belangrijkste uitgaanswijk in Riga heet niet voor niets Gr?cinieku iela (Zondarenstraat).

Ben je meer geïnteresseerd in een avondje opera, ballet of muziek dan zit je in Riga ook op de goede plaats. Mikhail Baryshnikov, één van de bekendste balletdansers ter wereld, komt uit Riga en begon zijn carrière in zijn geboortestad. Onder het Sovjetbewind vertrok hij naar de Verenigde Staten, maar sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 laat hij zich weer geregeld zien in Riga.

Dat ballet en opera zeer belangrijk zijn voor de Letten blijkt wel uit het feit dat het Operagebouw het eerste gebouw was dat na de onafhankelijkheid gerenoveerd werd met geld van de Wereldbank. Normaal financiert de Wereldbank dit soort projecten niet, maar voor de Opera in Riga maakte ze een uitzondering omdat dit gebouw zo belangrijk is voor het gevoel van eigenwaarde van de Letten.

De Letse Nationale Opera beschikt over een zeer beperkt budget, maar wist toch een uitstekende reputatie in Europa op te bouwen als een zeer vernieuwend en frisse groep. Iedere avond is er wel een voorstelling waar ook geregeld buitenlandse talenten hun opwachting maken. Een aanrader tenslotte: het Baltische Ballet Festival in april en het Riga Opera Festival in juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content