Geschiedenis

Dubrovnik wordt waarschijnlijk gesticht in de 6e eeuw. In de 7e eeuw breidt de stad zich uit door de komst van de Kroaten en de val het nabijgelegen Epidaurum (het huidige Cavtat). Dubrovnik wordt een protectoraat van het Byzantijnse rijk.

Tijdens en na de kruistochten in de 12e en 13e eeuw neemt de handel tussen het oosten en het westen toe en Dubrovnik kan daarvan mee profiteren. Dubrovnik bevindt zich in die periode (tussen 1205 en 1358) onder de heerschappij van Venetië.

In 1358 wordt Dubrovnik een deel van het Hongaarse-Kroatische koninkrijk, maar het krijgt wel zelfbestuur. Dubrovnik is ondertussen, samen met Venetië en Ancona, uitgegroeid tot het belangrijkste zeevaart- en handelscentrum van het Adriatische gebied.

Het Turkse Rijk is zich in de die tijd sterk aan het uitbreiden en Dubrovnik wordt er een patronaat van door ieder jaar een bepaald bedrag te betalen. In ruil daarvoor krijgt Dubrovnik het recht om in het hele Turkse rijk handel te drijven. Dubrovnik heeft weliswaar geen leger meer, maar het beschikt wel over diplomatieke vaardigheden om zich te beschermen.

In de 16e eeuw verwerft Dubrovnik de wettelijke status van een reppubliek met bijhorende eigen munt, vlag, regering en consulaten. Het bewind is dan in handen van de aristocratie. Dubrovnik bemoeit zich niet met internationale conflicten en het wordt beschermd door een paar machtige staten. Zo kan de stad zijn soevereiniteit bewaren en breekt de Gouden Eeuw aan.

Die is gebaseerd op de zeehandel. Dubrovnik verwerft een reputatie op het gebied van de scheepsbouw. De stad zorgt voor architectuur, wetenschap, kunst en cultuur. Dubrovnik wordt zelfs een centrum voor literatuur, humanisme en Latinisme.

In de 17e eeuw krijgt de stad te lijden onder een algemene handelscrisis in het Middellandse Zee gebied. En wordt ze in 1667 getroffen door een aardbeving. In 1808 komt er, door de komst van Napoleon, een einde aan de republiek Dubrovnik. Op het congres van Wenen in 1815 wordt Dubrovnik een deel van Kroatië en Dalmatië.

Bij het uiteenvallen van Joegoslavië roept Kroatië in 1991 de onafhankelijkheid uit en dat wordt gevolgd door gevechten met de Serviërs. Dubrovnik heeft zwaar te lijden. De stad wordt acht maanden lang omsingeld en zeer zwaar gebombardeerd. Als de Balkanoorlog achter de rug is, wordt de stad in sneltreinvaart terug opgebouwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content