Wat moet je zien ?

In Rome

Forum Romanum: In de gloriedagen van het antieke Rome was dit het centrum van de stad: er werden religieuze ceremonies gehouden, er werd rechtgesproken, volkstoneel gehouden en er werd gehandeld. Het huidige Forum is een groot archeologisch park met ruïnes van monumenten die soms in verschillende lagen op en naast elkaar gebouwd zijn.

Vaticaanen de Sint-Pietersbasiliek:Vaticaanstad is het kleinste soevereine staatje ter wereld en wordt volledig ingesloten door Rome. De grote blikvanger is de gigantische Sint-Pietersbasiliek met daarvoor het Sint-Pietersplein in de vorm van een omgekeerd sleutelgat en omringd door een zuilengalerij. Vaticaanstad beschikt over een overweldigende verzameling kunstschatten, verzameld in de Vaticaanse musea (waaronder de Sixtijnse kapel beschilderd door Michelangelo).

Palatijnse heuvel: Rome ligt op zeven heuvels en op de Palatijnse heuvel werd het eerst gebouwd. Belangrijke figuren uit de geschiedenis van Rome, zoals Cicero, Marcus Antonius en keizer Augustus bouwden hier hun luxe onderkomens. Ook Romulus zou er gewoond hebben.

Colosseum: Één van de oudste monumenten in Rome. Keizer Vespasianus bouwde dit amfitheater in 72 voor Christus. Hij wilde het volk vermaken met gevechten tussen gladiatoren, slaven, gevangenen en wilde dieren.

Pantheon: Ronde tempel in 119 gebouwd ter ere van de zeven planetengoden. In architectonisch opzicht is het een zeer bijzonder gebouw. Bovenin de ronde koepel zit een opening (oculus of oog) en de afstand van de vloer tot aan de oculus is precies even groot als de diameter van de koepel.

Trevi fontein: Barokke fontein die de zeegod Neptunus in een schelpenwagen uitbeeldt. Vooral ’s avonds is dit een bijzonder sfeervolle plaats. Volgens de legende komt iedereen die een muntje over zijn schouder in de fontein gooit, ooit in zijn leven nog eens terug naar Rome.

Spaanse trappen: Mooie rococotrap op het Piazza di Spagna. De trappen en het Spaanse plein zijn een populaire ontmoetingsplaats voor de Romeinse jeugd, maar ook toeristen komen er graag om van het mooie uitzicht te genieten.

Elders in het land

Venetië: Fascinerende en een tikkeltje mysterieuze stad. Gebouwd op 117 eilandjes die met elkaar verbonden zijn door meer dan 400 bruggen, vormt Venetië een labyrint van straatjes en kanalen, waarop de gondeliers hun liederen te berde brengen.

Firenze: In deze Toscaanse stad ontstond in de veertiende eeuw de Renaissance. Firenze met zijn vele paleizen, bruggen, musea en parken behoort tot de mooiste steden ter wereld.

Toscaneen Umbrië: Gebied in Midden-Italië waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In het heuvelachtige landschap met rijen cipressen, wijngaarden en olijfbomen liggen prachtige middeleeuwse dorpjes en stadjes. Enkele hoogtepunten: Siena, San Gimignano (stadje met de dertien torens), Assisi (stad van de heilige Franciscus), Orvieto, Pisa, Perugia en Gubbio.

Noord-Italië: Het uiterste noorden op de grens In het uiterste noorden liggen de Dolomieten die deel uitmaken van de Alpen. Aan de voet hiervan ligt een groot aantal meren waarvan het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore de grootste zijn. In het noorden van Italië liggen ook verschillende mooie historische steden zoals Ravenna, Verona, Padua, Parma en Bologna.

Zuid-Italië: In het zuiden van Italië vind je prachtige landschappen: rotsachtige kusten, rustige baaien en een bergachtig binnenland. De belangrijkste bezienswaardigheden: Napels, het eilandje Capri, de resten van Pompeï, Ercolano en Paestum, Matera (stad waar de huizen bovenop elkaar tegen een steile rots zijn opgebouwd), de streek rond Alberobello met huizen met witte puntige daken en het zomerpaleis van de Bourbons in Caserta.

Sicilië: Dit eiland net ten zuiden van Italië is ongeveer even groot als België. Hier staat de Etna (3330 meter), de grootste nog actieve vulkaan in Europa. Het landschap is afwisselend met vooral bergen en heuvels en een mooie kustlijn. Je vindt er een schat aan archeologische opgravingen zoals Syracuse, Agrigento, Selinunte, Segesta en Taormina. De hoofdstad Palermo biedt een unieke mix van culturen en stijlen en ligt bovendien in een mooie baai aan de voet van majestueuze bergen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content