Trapani

De provincie Trapani staat vooral bekend om zijn zoutwinning, tonijnvangst en wijnproductie. Al van in de tijd van de Feniciërs wonnen de inwoners in enkele bassins zout op het zeewater in deze meest westelijk gelegen provincie van het eiland Sicilië.

Naast de gelijknamige hoofdstad Trapani zijn ook stadjes als Marsala een bezoekje waard. De kustweg tussen Trapani en Marsala, de ‘Via del Sale’, loopt dwars door het ‘Nature Reserve of Salt Pans’. Dat reservaat is zo’n 950 hectare groot en moet de rijke fauna en flora van het westen van Sicilië beschermen. Langs de weg steekt het witte zout prachtig af tegen de azuurblauwe lucht en zee.

De zoutwinning dateert al van in de tijd van de Grieken en Romeinen. Aangezien heel wat koks nog steeds zeezout prefereren, wordt er heel wat zout geproduceerd en geëxporteerd. De reeds bestaande export van andere producten zoals Marsalawijn en zwavel stak nog een handje toe aan de snelle verspreiding van het zout. Zo was Sicilië rond 1900 de belangrijkste bron voor producten die zwavel bevatten. Aangezien zwavel nodig is om buskruit te maken, groeide de interesse van de Fransen en Britten in zwavel sterk vanaf de Industriële Revolutie. Daardoor werden op Sicilië heel wat mijnen geëxploreerd om de gele stof. Ondanks haar enorme invloed op de Siciliaanse economie betreuren sommigen de opdelving omwille van de aantasting van het ecosysteem.

Een middeleeuws overblijfsel van de zoutwinning in het landschap zijn de molens, die ooit gebruikt werden om water uit de bassins te pompen. Bij de zoutwinning staat het langzaam proces van verdampen centraal.

Al wordt de zee in de provincie Trapani niet alleen gebruikt voor zoutwinning. Ook voor het oogsten van koralen en het vissen op tonijn doen de vissers een beroep op de zee. Zo vormt de tonijnvangst bij Favignana elke keer opnieuw een gruwelijk, maar tegelijk fascinerend spektakel.

Tenslotte geniet het stadje Marsala wereldwijde faam om zijn wijn. Deze zoete, Italiaanse drank was oorspronkelijk gewoon een soort wijn, maar is later versterkt. Zodat hij goed bewaard kon worden tijdens de lange reizen. De baai van Marsala, ook gekend als Stagnone di Marsala, wordt bevolkt door een enorme variëteit wilde vogels. Sinds 1984 vormt de baai het natuurreservaat ‘Riserva Naturale Orientata’. In de baai liggen vier eilandjes, waarvan Mozia het grootste is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content