Modern wereldwonder: het Colosseum

Foto’s van het Colosseum.

Tenslotte nam de onbesliste strijd een eind: gelijk ging het op, gelijk ging men nu neer… Daarop liet Caesar beide vechters prijzen brengen; zó werd grote moed speciaal beloond.

Uit ‘Martialis. Spektakel in het Colosseum’, vertaald door Vincent Hunink.

Met het zogenaamde ‘brood en spelen’ probeerden de Romeinse heersers het volk rustig te houden. Het Colosseum is het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk waar deze spelen gehouden werden. Opgetrokken door slaven moest het de Romeinse militaire macht op dat moment uitbeelden. Het moest de grootsheid van het Romeinse Rijk weerspiegelen.

Oorspronkelijk heette het Colosseum ‘Flavisch Amfitheater’. Zijn naam ‘Colosseum’ dankt het gebouw aan het enorme vergulden beeld van keizer Nero, dat vlak naast het gebouw stond. Nero was afgebeeld als zonnegod. Daarom werd de sculptuur, ter herinnering aan het immense beeld én antiek wereldwonder op Rhodos, ‘kolossos’ genoemd.

In 2007 is het Colosseum verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Elk jaar trekt het immense gebouw dan ook duizenden toeristen. Handige informatie en (online) tickets zijn te vinden op de website van Pierreci.

Meer info:

Geschiedenis

Bouw

Functie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content