Italië

Pasta’s van ‘la mamma’, slow food, het zangerige taaltje, de zuiderse sfeer, de rijke artistieke traditie en de prachtige landschappen: Italië is op alle vlakken ‘schoon’.

Pasta’s van ‘la mamma’, slow food, het zangerige taaltje, de zuiderse sfeer, de rijke artistieke traditie en de prachtige landschappen: Italië is op alle vlakken ‘schoon’.

De 20 leukste kleine Italiaanse steden
De mooiste minder bekende stadjes in Toscane
De mooiste stadjes in Umbrie

Italië biedt voor elk wat wils: in de steden kunnen citytrippers hun hart ophalen aan de rijke kunstcollecties, op het platteland en aan de kilometers lange stranden kunnen toeristen zalig tot rust komen. In de zon, met het geluid van sjirpende krekels op de achtergrond en een zachte zeebries door je haren, is het zowel in de stad als op het platteland puur genieten.

Met topbestemmingen als de hoofdstad Rome, Firenze en Venetië is Italië een waar paradijs voor citytrippers. Elke stad is als het ware één groot museum. Zowel qua geschiedenis als qua kunst kunnen ze uit een rijke traditie putten. Vooral wat betreft de Antieke Oudheid, de Renaissance en de Barok scoort het zuiderse land hoog.

Ook buiten de grote steden is die rijke traditie voelbaar. Heel wat monumenten staan dan ook op de lijst van het Werelderfgoed. Wereldberoemd is Pompeï, de stad die in de Oudheid bedolven werd onder een massa lava uit de Vesuvius. Of de scheve toren van Pisa en de dertien torens van het middeleeuwse stadje San Gimignano. Of de historische binnenstad van onder andere Napels, Bologna, Siena, Verona. Ook twee villa’s nabij Rome, de Villa Hadriana en Villa d’Este, staan op de lijst.

Italië bestaat uit een aantal eilanden, zoals Sicilië en Sardinië, en de Italiaanse laars. Die bevat nog twee onafhankelijke enclaves, namelijk Vaticaanstad en San Marino. Geografisch bestaat de laars uit drie delen.

De vlaktes van Noord-Italië, die worden afgezoomd door de Alpen en de Dolomieten, doen door de grote meren zoals het Gardameer, het Comomeer en de rivier de Po dienst als graanschuur van Italië. Centraal-Italië behoort met het licht heuvelende landschap van Toscane dan weer tot één van de mooiste streken ter wereld. In het eerder dorre Zuid-Italië tenslotte liggen talloze ingeslapen stadjes te wachten om ontdekt te worden. Ook de baai van Napels, die door de Vesuvius wordt overheerst en één van de beroemdste baaien van de wereld is, ligt hier.

Ook wereldberoemd is Italië voor haar mode, design en eten. Al van in de Oudheid ademt het land op tal van vlakken als het ware schoonheid. Tegenwoordig vormt modehoofdstad Milaan elk jaar het toneel voor de grote shows van de modehuizen. Qua eten scoren vooral de pasta’s zoals penne, cannelloni en gnocchi, pizza’s en het ambachtelijke ijs. Ook de goede tomaten (pomodoro), heerlijk op een bruschetta, en olijven genieten wereldfaam. Qua drank is het land dan weer bekend om haar wijn en koffie zoals cappuccino. Maar dé grote troef van de Italiaanse keuken is dat ze met verse en dus seizoensgebonden ingrediënten werkt. Daardoor kent de beweging ‘Slow Food’, een reactie tegen fast food, haar oorsprong in het zuiderse land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content