Gastronomie

Door het milde klimaat kent Valle d’Aosta een enorme rijkdom aan natuurlijke lekkernijen. Ook vind je hier de hoogstgelegen wijngaarden in Europa.

Sommige gerechten zoals de Jambon de Bosses – de bekendste ham uit de regio – worden al 500 jaar op dezelfde wijze bereid. Ook het spek van Valle d’Aosta is bijzonder. De L’ard d’Arnad wordt gebruikt in allerlei gerechten. Heel speciaal is ’teuteun’, een lekkernij gemaakt op basis van gekookte koeienuier.

Stevige soepen

Na een wandeling is de bergen is niets heerlijker dan een stevige, voedzame soep. In Valle d’Aosta heb je een ruime keuze aan soepen. Zo is er de Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel.

Ook de zeer voedzame Seupetta di Cogne bevat Fontina kaas en brood, rijst, nootmuskaat en gesmolten boter. De soep wordt gloeiend heet opgediend en er hoort een glas rode wijn bij.

Fontina is een halfharde kaas die naar noten ruikt. De bereiding van deze kaas bleef sinds de 15de eeuw ongewijzigd. Ook de Fromadzo, genaakt van een mengsel van koeien- en geitenmelk – is bekend in Valle d’Aosta. Afhankelijkheid van de rijpingsduur smaakt de kaas halfzoet, zout of pikant.

In heel veel gerechten uit Valle d’Aosta zoals soepen, brood, deegwaren en nagerechten worden kastanjes verwerkt. Kastanjes worden ook gebruikt in siropen, in grappa en ze worden met honing vermengd.

Na de maaltijd

Een maaltijd wordt afgesloten met een kop geflambeerde Valdostana koffie. Het lekkere drankje bevat grappa, suiker, een stukje sinaasappelschil en limoen. Deze koffie wordt soms aangeboden als een Coppa dell’amicizia, een vriendschapsdrank.

Valle d’Aosta produceert tenslotte ook wijnen zoals de ‘Donnas’ en de ‘Blanc de Morgex et La Salle’. Ook de ‘Torette’ draagt het label Denominazione di Origine Controllata. Het is een wijn die in 11 verschillende gemeenten wordt geproduceerd. Probeer ook de ‘Chambave’ op basis van Muscatel druiven. Dat is ofwel een droge rode wijn ofwel een lichtgele wijn met een intens aroma.

Bron: Visit Aosta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content