…en in Vaticaanstad ?

Het Vaticaan is slechts 0,5 km² groot en daarmee de kleinste staat ter wereld. Binnen Vaticaanstad vind je de Sint-Pietersbasiliek, het Sint Pietersplein (waar de paus zijn bekende Urbi et Orbi-toespraken houdt), verschillende musea en tuinen.

De Sint Pietersbasiliek was de grootste kerk ter wereld (de replica van de Sint Pieter in Ivoorkust is echt de grootste) en bevat de graven van de pausen plus dat van de apostel Petrus. De eerste basiliek werd in 326 na Christus gebouwd in opdracht van de eerste christelijke keizer Constantijn de Grote.

Door de eeuwen heen werd het gebouw voortdurend verder uitgebreid. Tegen de helft van de 15e eeuw begon de zuidelijke muur het echter te begeven, maar verschillende pausen durfden deze heilige kerk niet af te breken. Paus Julius II deed dat wel en liet de inmiddels duizend jaar oude basiliek renoveren.

In 1506 werd er begonnen met de bouw. Verschillende zeer bekende beeldhouwers hebben eraan mee gewerkt, waaronder Bramante, Raphael, Michelangelo, Maderno en Bernini. De basiliek is een mengeling van allerlei soorten bouwstromingen door elkaar heen en je kan er vrijwel de hele Europese kunstgeschiedenis in terug vinden.

Het plein voor de Sint Pieter, het Sint-Pietersplein, heeft de vorm van een omgekeerd sleutelgat. Het is ontworpen door Bernini en hij bouwde er zuilengangen omheen met talrijke beelden.

In de Vaticaanse musea tenslotte vind je onder andere de kunstschatten die in de loop der eeuwen verzameld zijn door pausen en Egyptische en Etruskische kunstwerken. Op je tocht door de musea kom je ook langs de Sixtijnse kapel met het beroemde plafond beschilderd door Michelangelo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content