Wat moet je zien ?

Het oude gedeelte van de stad begint bij de haven en strekt zich uit tot het Tjörnin, de grote stadsvijver nabij het stadhuis. De kleurrijke oude stad is de perfecte omgeving om een kleine wandeling te maken. Een rustiek gebied van grasparken, meren, markten, musea, witgewassen houten gebouwen, en rijen van verschillende, opvallend felgekleurde betonnen huizen.

IJslanders houden er immers van om hun huizen met een zonnig kleurtje te verfraaien. Vooral bij zonsondergang lijken de helle kleuren van de huisjes te gloeien in het verdwijnende zonlicht. Hier vind je ook enkele restaurantjes, goedkope hotelletjes en levendige nachtclubs. Alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van de oude stad.

Iedereen die interesse vertoont voor de Noorse en IJslandse cultuur moet zich naar het Nationaal Museum (1863) begeven. Hier kan je religieuze en seculiere relieken uit de koloniale periode bekijken.

In de kelderverdieping zijn maritieme en agrarische voorwerpen, modellen van oude vissersboten en ingenieuze landbouwwerktuigen tentoongesteld. Het bekendste item uit de collectie is een kerkdeur uit 1200 die taferelen uit een Noorse strijd afbeeldt.

Net achter het museum bevindt zich het Árni Magnússon Instituut, een must voor “sagafreaks”. In het gebouw huist een beroemde collectie van werken, zoals de Landnámabók en de Njáls Saga, die door Denemarken aan het onafhankelijke IJsland werden teruggegeven.

Het nationale kunstmuseum is verspreid over drie plaatsen: het Ásmundur Sveinsson beeldenmuseum, de Kjarval Collectie en de collectie in het havenhuis (Hafnarhúsid). Deze laatste heeft 6 toonruimtes, een boekenwinkel en café. Je kan er verschillende tentoonstellingen van moderne IJslandse en internationale artiesten zien.

DeNationale Galerij van IJsland is een modernistisch gebouw dat origineel bedoeld was als stockplaats voor ijs. Er is een permanente collectie van schilderijen en sculpturen van IJslandse en internationale artiesten uit de negentiende en twintigste eeuw te zien. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen van IJslandse kunstenaars.

Het Tjörninmeer ligt in het centrum en is een paradijs voor vogelliefhebbers, vooral in de lente. Je kan er wandelen en genieten van de rust, de eenden en ganzen, de mensen en de bloemen.

In de winter wordt de vijver gebruikt als schaatspiste. Aan de noordkant van het meer ligt, gedeeltelijk in het water, het postmoderne -en volgens sommigen afzichtelijke- stadhuis (1992) met binnen de toeristische diensten en een café. Er is ook een permanente tentoonstelling over IJsland te zien.

De Esjaberg ligt net buiten Reykjavik en biedt indrukwekkende uitzichten over de stad. Let wel: de klim naar de top van de berg is bijzonder steil.

Het Perlangebouw is het meest herkenbare punt in Reykjavik. Het is een spectaculair multifunctioneel glazen gebouw op de Öskjuhlíd, en dient onder meer als uitkijkpunt, restaurant, conferentieruimte en toeristische attractie. Het ronddraaiende restaurant wordt ondersteund door vier gigantische tanks met water, afkomstig van de warmwaterbronnen buiten de stad.

Het moderne Reykjavík strekt zich uit ten oosten van de stad. Bezienswaardig is de Hallgrímskerk, een imposante Lutherse kerk die lijkt op een berg van basaltlava. De kerk is ongetwijfeld het grootste en tevens indrukwekkendste gebouw van de stad, maar tegelijkertijd het meest controversiële van IJsland. Met haar 73 meter torent de kerk hoog boven alles uit en is van op een afstand van 20 km te zien.

De bouwwerken begonnen in de jaren veertig en werden pas voltooid in 1974. De kerk kreeg de naam van de bekendste IJslandse dichter: Hallgrímur Pétursson. Met een lift kan je naar de top waar je een schitterend uitzicht krijgt. De meeste toeristen komen enkel hiervoor, terwijl het interieur van de kerk vaak vergeten wordt.

In het aanpalende park staat een beeld van Leif Eriksson, ook wel bekend als “de zoon van IJsland en ontdekker van Vinland (Canada)”. Eriksson verkende ook als een van de eersten uitgebreid het Amerikaanse vasteland.

Het Volksmuseum wordt gevormd door een boerderij die voor het eerst vermeld is in het midden van de 15e eeuw. Het museum bestaat uit nagebouwde huisjes en gebouwen in openlucht die het leven in het vroegere IJsland illustreren. Een soort Bokrijk dus…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content