Shopping

Met een lange winkelwandelstraat die leidt van Laugavegur naar de Hallgrimskerk en het grote Kringlan shopping center in de nieuwe stad, biedt de IJslandse hoofdstad een perfecte gelegenheid om wat te shoppen.

Let wel: IJsland is duur, het is zelfs een van de duurste steden van Europa. Maar buitenlanders kunnen er wel taksvrij shoppen en dat maakt een korting van 15 %.

Zoals je kunt verwachten in een land dat vaak met extreme weersomstandigheden te kampen heeft, vind je in IJsland veel warme kleurrijke wollen truien, de beroemde IJslandse ‘lopapeysa’. Je kan ze kopen in de vele toeristenwinkels of bij de ‘The Handknitting Association of Iceland’ zelf, Skólavördustígur 19.

Maar wees gewaarschuwd: als je je met zo’n trui over straat waagt, krijg je in IJsland onmiddellijk het etiket van toerist opgeplakt. IJslanders dragen deze truien zelden. Ook in België kunnen de vreemde geometrische motieven wel eens tegenvallen.

Andere leuke souvenirs (aardewerk, glas, houten speelgoed en juwelen) vind je tussen de 150 winkels in het Kringlan winkelcentrum: bijvoorbeeld bij Íslandia . Vergelijkbare souvenirwinkeltjes vind je in Laekjargata, Bankastraeti en het gebied tussen het Tjörnin en de haven.

De winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag, van 09.00 tot 18.00 uur, en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 of 17.00 uur (afhankelijk van winkel tot winkel). Het Kringlan shopping center is geopend van maandag tot donderdag, van 10.00 tot 18.30 uur, vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Sommige winkels zijn tijdens de zomer gesloten op zaterdag. De meeste supermarkten blijven open tot 23.00 uur, zeven dagen in de week.

Banken zijn open van 9.15 tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag. Sommige banken zijn langer open op donderdag en vrijdag.

Het is mogelijk om de BTW op gekochte goederen en diensten terug te vorderen. Daarvoor moet je een minimum aankoop doen van 4.000 Ikr (inclusief BTW) in een winkel met het ‘Global Refund Tax’ symbool.

De terugvordering kan ingediend worden met de Global Refund Cheque die je bij de aankoop in de winkel krijgt bij het verlaten van IJsland. Goederen van een waarde van meer dan 5.000 Ikr moeten getoond worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content