After 8

Je zou het niet zeggen maar Reykjavik staat bekend om zijn levendig nachtleven. Daarvan is echter niets te merken als je tijdens de vroege uurtjes van de avond erop uit trekt. Door de torenhoge alcoholprijs hebben IJslanders namelijk de gewoonte om eerst thuis wat op te warmen.

De IJslandse overheid wou met de hoge prijzen de alcoholconsumptie afremmen, maar dat was niet echt een succes. De IJslanders wisten namelijk maar al te goed hoe ze zelf hun eigen alcohol moesten stoken.

In plaats van te stoken, haalt de jeugd van tegenwoordig de nodige drank bij de IJslandse drankwinkels, de Áfengisbúd shops (open van maandag tot donderdag, van 14.00-18.00 uur en op vrijdag van 10.00-18.00 uur). Pas rond 23:30 uur komen de jongeren de straat op om de bars en nachtclubs op te zoeken.

De cafés en bars in Reykjavik hebben een heus ‘Jekyll and Hyde’-karakter. Overdag serveren ze – zoals gewone cafés – bier en koffie, maar ’s avonds worden ze omgevormd tot chique dans- en drinktempels.

Populair in Reykjavik is de kroegentocht, of ‘runtur’, op zoek naar de meest hippe bars van de stad. De ‘hiptegraad’ van een etablissement is meestal af te leiden aan de lengte van de rijen wachtenden om binnen te gaan.

De meeste bars zijn geopend van 10.00 tot 01.00 uur, van zondag tot donderdag en van 10.00 tot 03.00 uur op vrijdag en zaterdag. Let op: de bars waar live muziek gespeeld wordt of gedanst wordt, zijn een stuk duurder. Nachtclubs sluiten hun deuren rond 04.00/05.00 uur. De minimumleeftijd in bars en nachtclubs is 20 jaar. Meestal geldt er een dresscode.

Verder is er in Reykjavik een enorm aanbod aan cultuur. Daar is het gure klimaat in IJsland niet vreemd aan. Talloze theater- en dansvoorstellingen, concerten, films,…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content