Zuidwesten

Samen met Kerry, vormt Cork het Zuidwesten van Ierland. Beide counties liggen in de provincie Munster. Het land staat hier onder invloed van de warme golfstroom en een wind die vaak uit het zuiden waait. Het milde klimaat is ideaal voor palmbomen en bamboe die hier dan ook uitbundig groeien.

Munster is de meest groene provincie van Ierland en verrast de bezoeker met adembenemende landschappen, slingerweggetjes over woeste bergpassen en een ongerepte kuststreek met prachtige zee-inhammen. In dit gebied zijn veel archeologische overblijfselen, waaronder de tot de verbeelding sprekende stenen cirkels.

In het Zuidwesten van Ierland zijn veel stadjes ontstaan toen nieuwkomers uit Groot-Brittannië zich hier eeuwen geleden vestigden en verder vind je er leuke havenstadjes en kustplaatsen zoals Kinsale en Clonakilty.

Het Zuidwesten is één van de meest populaire vakantiegebieden in Ierland, ook door het zeer afwisselende landschap. De door de wind geteisterde rotskusten zijn mooi en overweldigend, de steden kleurrijk en charmant.

Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn oude historie en folklore. Er zijn meer dan 100 bijzondere locaties die stuk voor stuk iets prijsgeven van het rijke Ierse culturele erfgoed. En als je een beetje geluk hebt, stuit je net op een markt of een plaatselijk festival.

Je kunt hier alle kanten op: wandelen in de heuvels, tuinen kijken of bijvoorbeeld de schiereilandjes bezoeken die als vingers de Atlantische Oceaan inwijzen.

Of je nu een tuinliefhebber bent of niet, een excursie op een bootje langs de riffen naar Ilnacullen, een eilandje met prachtige tuinen in een mengeling van Italiaanse ordelijkheid en Robinson Crusoe-achtige wildernis, is zonder meer een van de meest romantische ervaringen die je hier kunt beleven.

Cork is het grootste county (graafschap) van Ierland en de hoofdstad van dit graafschap, eveneens Cork genaamd, was in 2005 de Europese Culturele Hoofdstad. Qua grootte komt Cork op de derde plaats van Ierse steden, na Dublin en Belfast.

Cork kent de culturele rijkdom van een moderne stad, hetgeen onder meer tot uiting komt in de jaarlijkse film- en jazz festivals die wereldfaam genieten.

Het maakt niet uit van welke kant je county Kerry nadert, altijd wordt je oog getroffen door de machtige bergen van de MacGillycuddy’s Reeks. Hier ook vind je de hoogste berg van heel Ierland, de Carrauntoohil, l .039 meter hoog. Met de auto, of te voet, dit deel van Ierland is een bezoek zeker waard.

Informatie
Discover Ireland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content