Wat moet je zien?

TRINITY COLLEGE
Het Trinity College is de oudste universiteit van Ierland. Ze werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth. De campus is een groot terrein met mooie gebouwen, pleintjes, tuinen en parken en het is een oase van rust middenin de drukke stad. De universiteit met ongeveer 10.000 studenten heeft verschillende bijzondere bezittingen.

De bekendste daarvan is het Book of Kells, een Latijnse versie van de vier evangeliën opgetekend door Ierse monniken rond het jaar 800. Dit boek en andere kostbaarheden zijn tentoongesteld in de Colonnades Exhibition Gallery en in de Long Room vind je meer dan 200.000 zeer oude boeken.

ST. PATRICKS CATHEDRAL
St. Patricks Cathedral is de grootste kerk van Ierland. Hier zou Saint Patrick bekeerlingen tot christenen gedoopt hebben. Sinds 450 staat er al een kerk, maar die werd in 1191 vervangen door een nieuwe. In het gebouw vind je het grootste orgel van Ierland, verschillende religieuze en militaire kostbaarheden en beelden van onder andere Jonathan Swift en Douglas Hyde (de eerste president van Ierland).

Bijzonder is ook een gat in de deur van het Chapter House. Rond 1492 bestreden twee graven elkaar. Lord Ormonde zocht beschutting in het Chapter House. Toen de twee vrede wilden sluiten maakte de andere graaf, Lord Kildare, een gat in de deur om door die opening de hand van zijn vroegere vijand te kunnen schudden. Daar komt de uitdrukking ’to chance your arm’ vandaan.

DUBLIN CASTLE
Dublin Castle heeft meer dan duizend jaar een belangrijke rol gespeeld. In de negende eeuw bouwden de Vikingen een fort op deze heuvel. In 1204 werd het vervangen door een Anglo-Normandisch kasteel. Ook van dat kasteel is tegenwoordig niet zoveel meer over, want een brand in 1684 verwoestte een groot deel.

De gebouwen die er nu nog staan stammen vooral uit de 18e eeuw. Het kasteel is 700 jaar lang het hoofdkwartier van de Britse onderkoning geweest en het was daarmee het centrum van de Britse macht in Ierland.

GUINNESS BREWERY
In 1759 huurde Arthur Guinness een verwaarloosde brouwerij in James’s Street. Toen werd er niet veel bier gedronken in Ierland, maar met de komst van het zwarte Guinness bier groeide die populariteit snel. In de 19e eeuw werden de brouwers zelfs in de adelstand verheven.

Nu is dit één van de grootste brouwerijen ter wereld. Het gebouw zelf kan je niet bezichtigen, maar wel het ernaast gelegen Hop Store House (tentoonstelling annex museum). Het hoogtepunt van de rondleidingen is voor velen het glas Guinness dat je aan het einde krijgt.

KILMAINHAM GAOL
De gevangenis is zeer nauw verbonden met de Ierse geschiedenis. Vanaf 1796 tot 1924 hebben verschillende Ierse vrijheidsstrijders gevangen gezeten, waaronder Robert Emmet, Thomas Francis Meagher en De Valera. In 1916 werden 14 leiders van de zogenaamde Paasopstand in de Kilmainham Goal geëxecuteerd. Tegenwoordig is er een museum over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd in gevestigd.

CHRIST CHURCH
Rond 1030 bekeerde de Viking Silkenbeard zich tot het Christendom en op de plaats van de huidige Christ Church bouwde hij een houten kerk. Op bevel van de Normandiër Richard de Clare (‘Strongbow’) werd deze in 1240 vervangen door een stenen kerk.

In 1562 stortte een groot gedeelte van de kerk in omdat hij op een moeras gebouwd was. Pas in 1870 werd het gebouw volledig hersteld en kreeg het een nieuwe buitenkant. In de kerk kan je onder andere het graf van Strongbow bewonderen, en ‘de scheve muur van Dublin’ (sinds een deel van de kerk is ingestort staat één van de muren scheef).

JAMES JOYCE CENTRE
In veel van de boeken van James Joyce speelt Dublin een belangrijke rol. Hij bracht de meeste tijd door op het platteland en deed uitspraken over Dublin als ‘Wat ben ik ziek, ziek, ziek van Dublin, die stad van mislukking, wrok en ongeluk. Was ik hier maar weg.’

Omgekeerd is de liefde groter; de naam James Joyce komt in iedere toeristische gids over Dublin voor en er is een heel museum aan hem gewijd. Dit is gevestigd in de James Joyce Tower, die op een prachtige locatie ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Dublin ligt.

Joyce heeft enige tijd in die toren gewoond en hij schrijft erover in zijn roman ‘Ulysses’. In het museum kan je brieven, foto’s, bijzondere uitgaven van zijn boeken en persoonlijke bezittingen van de auteur bekijken.

BANK OF IRELAND
De Bank of Ireland is gevestigd tegenover het Trinity College en werd in 1729 gebouwd om te dienen als het Ierse Parlement. Al in 1801 werd het Parlement overbodig omdat de macht weer in Westminster werd gevestigd. Daarop kocht de Bank of Ireland het imposante gebouw. Binnenin is vooral het oude House of Lords de moeite van het bezichtigen waard. Daarnaast is het Bank of Ireland Arts Centre er gevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content