Wat moet je zien?

Blarneykasteel: Het Blarneykasteel is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cork. Het middeleeuwse kasteel dateert uit 1446 en is omringd met prachtige tuinen. De legende verhaalt dat wie de Blarney Stone kust als geschenk de welsprekendheid ontvangt. Je moet er wel iets voor over hebben om de steen te kussen, want hij bevindt zich niet meteen op een evidente plaats. Je moet op je rug gaan liggen en zo proberen de steen te bereiken. De toegang tot Blarney is betalend. Net buiten het kasteel is er een grote souvenirshop.

Cork Opera House: Het operagebouw van Cork uit 1855 is het enige in Ierland dat ook echt voor dit doel gebouwd werd. Honderd jaar later brandde het gebouw volledig af. Het nieuwe operahuis kreeg veel kritiek te verwerken. De Ieren vonden vooral de buitenkant van het gebouw erg lelijk. Alleen het decor was vanaf het begin een groot succes. In 1993 kreeg het gebouw een meer hedendaagse toets, waardoor het nu een dynamische en moderne opera is.

St Patrick’s Street : De hoofdstraat en tegelijkertijd een paradijs voor shoppers. Haar grote opknapbeurt werd in 2004 afgerond. De Grand Parade is een brede straat met bomen die St Patrick’s Street met South Mall verbindt. Daar zijn heel wat financiële instellingen en kantoren gevestigd.

The English Market: Deze Victoriaanse, overdekte markt bruist vooral op vrijdag en zaterdag van het leven. In dit 19de-eeuwse gebouw kan je vandaag terecht voor de aankoop van voedingswaren. Een aanrader.

St. Finbarr’s Cathedral: Deze imposante kathedraal is de belangrijkste van Cork. Ze werd ontworpen door William Burges en gebouwd in 1865. Je kan er enkele prachtige sculpturen en schilderijen bezichtigen. Ook de glasramen, die het leven van Christus uitbeelden, zijn de moeite waard.

Butter Exchange: Boter is heel lang een van de belangrijkste bronnen van inkomsten geweest voor de stad. In de Butter Exchange, die in 1770 opende, werd boter geïnspecteerd vooraleer ze geëxporteerd werd. Dit gebouw heeft dan ook een historische waarde voor Cork. Sinds de sluiting in 1924 is de Butter Exchange een belangrijke toeristische trekpleister. Tijdens een wandeling door het botermuseum zie je alle voorwerpen die nodig zijn voor de productie van boter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content