Noordwesten

In het Noordwesten is de moderne tijd ver weg. Het land bestaat uit een aantrekkelijke mengeling van prachtig kustgebied, glooiende heuvels, indrukwekkende bergen en heerlijke meren. Iedere bezoeker raakt in de ban van dit bijzondere land.

Als je geïnteresseerd bent in poëzie, dan mag je het Noordwesten niet missen. In Sligo groeide één van de grootste Ierse dichters, William Butler Yeats, op. Geboren werd hij in Dublin, maar daar hebben ze in Sligo weinig boodschap aan, Yeats is van hen. Het Yeats gebouw is open voor bezoekers en ook kan je zijn graf bezoeken naast het kerkje van Drumcliff.

Sligo is zo’n provinciestad die in toeristische brochures steevast ‘gemoedelijk’ wordt genoemd. Veel laagbouw, echte pubs uit de tijd dat pubs niet gestyled werden, een stuk of wat musea, een abdijruïne en, onontbeerlijk voor een stad, een rivier. Die Garavogue snijdt in een vloeiende boog Sligo doormidden.

Bij een van de bruggen, op de stoep van de Ulster Bank, staat William Yeats in een bronzen jas van eigen dichtregels.

Ten noorden van Sligo domineert de gigantische tafelberg Benbulben het landschap. Ten zuidwesten van het stadje ligt de merkwaardige Knocknarea Mountain, een afgeplatte heuvel met bovenop een knobbeltje, dat het graf van een koningin blijkt te zijn.

Een paar kilometer buiten Sligo beland je bij Carrowmore in het derde à vierde millennium voor onze tijdrekening. Maar het kan ook het vijfde zijn. Zeker is dat Carrowmore de oudste begraafplaats van Europa is. Met zijn zestigtal monumenten is het ook een van de grootste. Men vermoedt dat er ooit meer dan honderd zijn geweest.

In het uiterste noordwesten ligt Donegal, een grillig en woest gebied waar de oceaan stukslaat op de kliffen. Niet alleen de zeer fraaie kustlijn maakt Donegal bijzonder, maar ook de imponerende bergen in het midden en de dorpjes die soms lijken te bestaan uit huisjes die zomaar ergens willekeurig zijn neergegooid door een reusachtige hand.

Er is een geweldige keuze aan topklasse restaurants en accommodatie in het Noordwesten, ’s Avonds worden regelmatig allerlei voorstellingen van hoog niveau georganiseerd. Het hele gebied is bij uitstek geschikt voor golf, sportvissen, paardrijden, wandeltrektochten, fietsen, motorbootvaren en watersport, om maar eens willekeurig wat mogelijkheden te noemen.

Informatie
Discover Ireland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content