Bezienswaardigheden

In Dublin

Trinity College: De oudste universiteit in Ierland die werd gesticht in 1592. In de bibliotheek vind je het Book of Kells, een rijk geïllustreerd manuscript uit de negende eeuw dat door monniken werd vervaardigd.

Phoenix Park: Het grootste stadspark in Europa beslaat een oppervlakte van 709 hectare en is een mengeling van tuinen en parkland. Het ligt vlak bij het centrum van Dublin.

Dublin Zoo: De dierentuin bevindt zich in Phoenix Park en beslaat ruim 12 hectare. Er zijn flink wat waterpartijen en in de Zoo hebben zo’n 700 soorten dieren en tropische vogels uit de hele wereld onderdak gekregen.

The Irish Museum of Modern Art: Permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen in het Ierse museum voor moderne kunst. Het museum geeft een boeiend en aantrekkelijk beeld van Ierse en internationale kunst gedurende de 20e eeuw

Old Jameson Distillery: Het fascinerende verhaal van het ontstaan van whiskey is te zien in de in de Old James Distillery.

Dublin Castle: Dublin Castle ligt in het hart van historisch Dublin. Het meest opvallende element van het Normandische kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd, is de Record Tower.

National Museum of Ireland Collin’s Barracks: Het nieuwe museum van Ierland dat is gewijd aan decoratieve kunsten, én aan de economische, sociale, politieke en militaire geschiedenis van het land. Het is gehuisvest in de oudste kazerne van Europa.

James Joyce Tower and Museum: Dit museum is gewijd aan het leven en aan de werken van James Joyce. Het eerste hoofdstuk van zijn meesterwerk Ulysses speelt zich af in deze toren.

Malahide Castle and Fry Model Railway Exhibition: Het kasteel ligt in een park van ruim 100 hectare en heeft dienst gedaan als verdedigingswerk en gedurende meer dan 800 jaar als woning.

The Guinness Storehouse: Maak mee hoe Guinness wordt gemaakt, en proef het Ierse bier terwijl je geniet van het uitzicht over Dublin vanuit de Gravity Bar.

The GAA Museum: Het grootste sportmuseum van Ierland is gevestigd in het Croke Park Stadium, het hoofdkwarties van de Gaelic Athletic Association.

Christchurch Cathedral: Eén van Dublins oudste en meest in het oog springende gebouwen. De kathedraal uit de 11e eeuw vertegenwoordigt duizend jaar Ierse geschiedenis, architectuur en geloofsbeleving.

Elders in het land

Clonmacnoise: Klooster uit 545 in het midden van Ierland.

Cliffs of Moher: Klippen van kalksteen die tot 230 meter boven de Atlantische Oceaan oprijzen langs de Ierse westkust.

Ring of Kerry: Schilderachtige route op het schiereiland Iveragh. De tocht begint in Killarney en voert je langs de hoogste berg van Ierland, de Carrantuohill, langs pittoreske stadjes, oude kloosters en forten en langs de mooiste stranden van Ierland.

Rock of Cashel: Middeleeuws complex met een kasteel, een kathedraal, een ronde toren en de resten van twee kerken op een 60 meter hoge kalksteenrots.

Brú na Bóinne: Neolitische graven aan de rivier Boyne. De oudste begraafplaatsen stammen uit de periode tussen 3300 en 2900 voor Christus.

Skellig Michael: Op dit rotsachtige en geïsoleerde eiland ligt een klooster uit 588.

De heuvel van Tara: Op deze heuvel liggen zo’n dertig monumenten. De oudste stammen waarschijnlijk uit 3000 voor Christus. De heuvel speelt een belangrijke rol in de mythische geschiedenis van Ierland: koningen werden hier gekroond, de Noormannen werden hier verslagen in 980 en in 1843 vond hier de grootste demonstratie uit de Ierse geschiedenis plaats.

Glendalough: Klooster in de 6e eeuw door Saint Kevin op een prachtige locatie in de Wicklow Mountains.

Arann Eilanden: Drie eilanden in de Galway Bay aan de Ierse westkust waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Kylemore abbey: Dit klooster was aanvankelijk een landhuis dat tussen 1863 en 1868 werd gebouwd door een rijke Britse politicus. In 1920 werd het een klooster toen uit België gevluchte Benedictinessen zich er vestigden. Bijzonder is een miniatuurreplica van de kathedraal van Norwich.

Kilkenny Castle: Dit Normandische kasteel met Franse tuinen behoort tot de bekendste bezienswaardigheden in Ierland.

Killarney National Park: Ruig natuurgebied met overal ruïnes van oude kastelen en kloosters. Zogenaamde jaunting cars (koetsjes getrokken door paarden) brengen je naar plekjes waar je niet met de auto kan komen.

Blarney Castle: Kasteel in de buurt van Cork. Bovenin de muur zit de Blarney Stone gemetseld. Volgens de legende word je zeer welbespraakt wanneer je deze steen kust.

Leap Castle: Spookachtig kasteel uit de 14e of 15e eeuw. Vierhonderd jaar geleden werd hier een priester door zijn broer vermoord. Sindsdien heet de kapel The Bloddy Chapel. Maar dat was nog maar het begin van alle duistere gebeurtenissen die zich hier af zouden gaan spelen.

Mount Brandon: De op één na hoogste berg in Ierland van waaraf je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan hebt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content