Bezienswaardigheden


Carrowmore Megalithic Cemetery, Sligo
De grootste en één van de meest belangrijke megalithische locaties in Europa. Archeologen hebben hier meer dan 60 graftombes gevonden. De oudste daarvan is nog eens 700 jaar eerder gemaakt dan de grafheuvel van Newgrange en bestond al toen de piramides in Egypte nog moesten worden gebouwd.

Donegal Castle
Gebouwd door de leider van de O’Donnell clan in de 15e eeuw bij de rivier Eske in het centrum van het stadje Donegal. Het kasteel werd herbouwd in de stijl uit de tijd van Jakobus II door Sir Basil Brooke. Dat was nodig nadat Hugh O’Donnell het kasteel tot de grond toe had laten afbranden om te voorkomen dat het in vijandelijke handen zou vallen.

Glenveagh National Park and Castle, Donegal
Zo’n 16.500 hectare bergen, meren, valleien en bossen met een grote populatie herten. In het midden van dit gebied ligt een kasteel uit de 19e eeuw, waar omheen de beroemde Clenveagh tuinen gesitueerd zijn.

Ards Forest Park, Donegal
Waarschijnlijk het allermooiste en zeker het meest gevarieerde van alle bosachtige parken in Ierland.

Model Arts and Niland Gallery, Sligo
Een zeer indrukwekkende collectie van Ierse kunstenaars uit de 20e eeuw. Permanente en tijdelijke exposities met op dit moment meer dan 250 werken van onder meer Jack B Yeats, Paul Henry, Maimie Jellet and Louis Le Brocquy.

Parkes Castle, Leitrim
Een versterkt landhuis uit de 17e eeuw dat recentelijk is gerestaureerd met gebruikmaking van Iers eikenhout en traditioneel vakmanschap.

Sligo Abbey
Men kan hier een ware rijkdom aan beeldhouwwerk bewonderen, waaronder gotische grafsculpturen en sculpturen uit de Renaissance. Voorts zijn er goed bewaard gebleven kloostergangen en een fraai bewerkt altaar uit de 15e eeuw; het enige van een dergelijke ouderdom dat in een Ierse kerk bewaard is gebleven.

Drumcliff
Het dorpje met een van de beroemdste kerkhoven van Ierland. Het graf van de dichter William Butler Yeats ligt hier.

Carrickmacross Lace Gallery, Monaghan
Prachtig Iers kant vanaf 1820. De traditie van kant maken wordt thans voortgezet door de Carrickmacross Lace Co-op. Het schitterende kant wordt uitsluitend met de hand vervaardigd en is een lust voor het oog.

Cavan Crystal
Het vakmanschap dat nodig is om kristal te maken, wordt met trots getoond bij Cavan Crystal.

Killykeen Forest Park, Cavan
Een geweldig park met bossen rondom het rijk van eilandjes voorziene Lough Oughter. Er zijn enkele historische plekken zoals een ringfort uit de ijzertijd en het Clogh Oughter Castle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content