Bezienswaardigheden

Klooster van Clonmacnoise
Dit klooster aan de oever van de rivier de Shannon werd in 548 gebouwd door de heilige Ciaran en groeide door zijn gunstige ligging snel uit tot een belangrijk centrum van religie, studie, politiek en handwerkkunst. Daardoor leek Clonmacnoise (letterlijk: weiland van de zonen van Nos) meer op een compleet dorp dan alleen een klooster.

De laatste koning van Ierland Rory O’Connor werd in 1198 in het klooster begraven en, onder andere door plunderingen door Vikingen en Noormannen, daarna raakte het klooster steeds meer in verval. In 1522 vernielde het Engelse leger een groot deel van de gebouwen.

Tegenwoordig kan je naast de indrukwekkende ruïnes van het klooster en zijn acht kerken onder andere het Cross of the Scriptures (één van de mooiste hoge Keltische kruizen), een replica van een houten kerk en een uitstekend museum bezoeken.

Birr Castle Demesne, Offaly
Het nieuwe Ireland’s Historic Science Centre, dat hier is gevestigd laat zien hoe belangrijk de familie Parsons was voor de ontwikkeling van de wetenschap. In het kasteel is ook aandacht voor andere belangrijke Ierse wetenschappers op het gebied van astronomie, fotografie, werktuigbouwkunde en plantenkunde. Rondom het kasteel ligt een prachtige tuin. De Formal Garden en de River Garden zijn onlangs opnieuw aangelegd.

Castletown House, Kildare
Het grootste en mooiste Palladiaanse landhuis, gebouwd in 1722 door William Connolly, parlementslid van het Ierse House of Common

Irish National Stud, Japanese Gardens en St Fiachras Garden, Kildare
De Ierse nationale paardenfokkerij is maar liefst 388 hectare groot. Een deel van het terrein is open voor bezoekers onder begeleiding van een gids. Je leert hier alles over het fokken van eersteklas renpaarden, je maakt kennis met het verhaal van het kampioenspaard Danoli en je kunt het Ierse paardenmuseum bezoeken.

Ook de Japanse tuinen liggen op het terrein en beelden een mengeling uit van artisticiteit, religie, hovenierskunde, filosofie en geschiedenis. St. Fiachra’s Gardens werden ingericht ter ere van het Millennium.

Emo Court House and Gardens, Laois
Een prachtig voorbeeld van een huis in neoklassieke stijl, ontworpen in l790 door de architect James Gandon.

Old Mellifont Abbey, Louth
Gesticht door St. Malachy in 1142. Dit was het eerste Cisterciënzer mannenklooster in Ierland. De stichting van dit klooster luidde het begin in van het kloosterleven in Europa.

Brú na Bóinne Visitor Centre, Meath
Geeft informatie over de neolithische grafheuvels van Newgrange, Knowth en Dowth. De grote tentoonstelling omvat onder meer een replica op ware grootte van de grafkamer in Newgrange en een model van één van de kleinere tombes in Knowth.

Lockes Distillery Museum, Westmeath
Lockes, dat een distilleervergunning kreeg in 1757, produceerde drievoudig gedistilleerde Ierse whiskey gedurende meer dan 200 jaar. Thans is dit het enig overgebleven voorbeeld van een kleine Ierse whiskeydistilleerderij.

Athlone Castle and Visitor Centre, Westmeath
Een interessant centrum voor bezoekers waar audiovisuele presentaties plaatsvinden over de belegering van Athlone, de rivier de Shannon, graaf John McCormack en het Folk & Military Museum.

Rock of Cashel, Tipperary
Een meer dan spectaculaire groep middeleeuwse bouwwerken op een hoge leistenen heuvel. Tot het kasteelachtige geheel behoren een ronde toren, een hoog Keltisch kruis en een Romaanse kapel uit de 12e eeuw, een gotische kathedraal uit de 13e eeuw en een 15e eeuws kasteel. De zaal voor koraalzangen is onlangs gerestaureerd.

Holycross Abbey, Tipperary
Eén van de meest pittoreske Cisterciënzer bouwwerken in Ierland, gebouwd in 1180 en gelegen op een heerlijke locatie aan de rivier de Suir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content