Algemene informatie

Klimaat
Het klimaat in Ierland is maritiem. Van april tot september ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20°C, maar het kan ook warmer worden. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 5°C. Er valt behoorlijk veel neerslag verspreid over een groot aantal dagen en het waait vaak hard, vooral aan de westkust.

Ligging
Ierland is een eiland in Europa ten westen van Groot-Brittannië. Het ligt in de Atlantische Oceaan en de Ierse Zee.

Oppervlakte
70.283 km². Dat is 2,3 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Dublin

Belangrijkste steden
Dublin, Cork, Galway en Limerick

Staatsvorm
Parlementaire republiek

Bevolkingsgroepen
Ieren, Engelsen

Talen
Engels, Iers (Gaelisch)

Godsdienst
Rooms-katholicisme, Anglicanisme

Feestdagen
1 januari Nieuwjaar
17 maart: St. Patrick’s Day
Goede Vrijdag
Paasmaandag
1e maandag van mei: May Day Holiday
1e maandag van juni: June Holiday
1e maandag van augustus: August Holiday
Laatste maandag van oktober: October Holiday
25 december: Kerstdag
26 december: St. Stephen’s Day

Weetjes
Ierland wordt ook wel Emerald Island genoemd om zijn weelderige groene vegetatie. Dit groene landschap dankt Ierland aan het milde klimaat gecombineerd met veel neerslag.

Ierland kent, vergeleken met Groot-Brittannië en de rest van Europa, weinig inheemse diersoorten. Dat komt doordat Ierland aan het einde van de laatste Ijstijd (ongeveer 8000 jaar geleden) door het stijgende water gescheiden raakte van het Europese vasteland.

Er komen opvallend veel grote schrijvers uit Ierland. Vier van hen (George Bernard Shaw, William Butler Yeats, Samuel Beckett en Seamus Heaney) wonnen de Nobelprijs voor Literatuur en James Joyce behoort tot de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Andere bekende Ierse schrijvers: Jonathan Swift, Bram Stoker (auteur van Dracula), Oscar Wilde, Ezra Pound en Roddy Doyle.

Ierland is ruim twee maal zo groot als België en toch ben je nergens op het eiland verder dan 100 kilometer van de zee verwijderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content