Wat moet je zien ?

Het Budakasteel is een verzamelnaam voor een historische wijk met onder andere het Koninklijk Paleis (Királyi Palota), het Kastelendistrict (Várnegyed), het Vissersbastion (Halászbástya), de Matthiaskerk (Mátyás templon) en het grottensysteem (Barlangrendszer). De belangrijkste bezienswaardigheden in dit gebied worden hieronder afzonderlijk besproken. Er gaat overigens een kabelbaan naar deze wijk.

Het eerste koninklijke paleis werd na de Mongoolse invasie in 1241 gebouwd door Béla IV. Helaas werd het in 1686 volledig vernield. In de 18e eeuw kwam er een nieuw en na ettelijke uitbreidingen was het in 1904 twee maal zo groot dan het oorspronkelijke gebouw. Nu is het de huisvesting van het Geschiedenismuseum, de Nationale Széchenyi Bibliotheek en de Hongaarse Nationale Gallerij.

Het Vissersbastion (Hakaszbastya) uit 1899 en bestaat uit zeven ronde torens. Die staan voor de zeven Magyarstammen die 1000 jaar geleden zorgden voor de opkomst van Hongarije. Het complex dankt zijn naam aan de vismarkten die hier waren. Vanuit het bastion heb je een prachtig uitzicht over Pest en het parlement.

De Matthiaskerk is 700 jaar oud en staat in verschillende opzichten symbool voor de geschiedenis van Boedapest. Vrijwel alle koningen zijn hier gekroond. Tijdens de Turkse overheersing werd de kerk omgebouwd tot moskee.

Veel van de kunstwerken werden vernield of weggehaald. Einde negentiende eeuw is de kerk zijn barokstijl totaal gerenoveerd. Binnen zijn er prachtige bijbelse fresco’s en afbeeldingen van de Hongaarse geschiedenis. Door de uitstekende akoestiek is dit een geliefde plaats voor concerten.

Vrijwel ieder huis op de kastelenheuvel heeft kelders die verschillende verdiepingen diep de heuvels ingaan. Ze zijn onderling verbonden en vormen een heel gangensysteem (barlangrendszer). Dit systeem stamt uit de Middeleeuwen toen de regio verdedigd moest worden. De gangen werden gebruikt om troepen snel van de ene naar de plaats te brengen en daardoor weinig manschappen de stad succesvol.

Gellért is heuvel genoemd naar bisschop Gellért, die het Christendom predikte. Op de heuvel staat een citadel en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. In 1947 is er een Vrijheidsmonument geplaatst om de bevrijding van de nazi’s te gedenken.

Het Parlement stamt uit begin 20e eeuw en het werd snel het symbool van Boedapest. Het is één van de grootste parlementen ter wereld. De ingang wordt geflankeerd door twee stenen leeuwen. Het is prachtig ingericht, rijk gedecoreerd en zeker een bezoek waard.

Het Vadjahunyadkasteel werd oorspronkelijk gebouwd van hout en karton voor de Wereldtentoonstelling in 1896. Ieder deel van het gebouw vertegenwoordigt een deel van de architectuurgeschiedenis van het land. Het bleek zo’n succes dat de Hongaren besloten het te herbouwen in steen. Nu is er het Landbouwmuseum gevestigd.

De Kettingbrug uit 1849 is de eerste permanente brug over de Donau. Graaf István Széchenyi moest een week wachten voordat hij de rivier oversteken om zijn vader aan de overkant te begraven. Daarom moest er een brug komen. William Clark en Adam Clark kregen de opdracht voor de bouw. ’s Avonds wordt de brug prachtig verlicht.

Het Heldenplein (Hösok Tere) staat symbool voor het negentiende eeuwse Hongaarse nationalisme. Op een pilaar van 36 meter staat een beeld van de aartsengel Gabriël omringd door zeven Magyarhoofden te paard. Daarachter in twee halve cirkels beelden van de bekendste machthebbers uit de Hongaarse geschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content