Wat moet je zien ?

Hét symbool van Athene, de Acropolis, is één van de bekendste ruines uit de geschiedenis. De tempel bovenop de berg is het Parthenon met prachtige zuilen en een buitengewoon aanzicht en uitzicht. In het Dionysos-amfitheater kunnen ruim 17.000 toeschouwers genieten van optredens en concerten. Verder zijn er het Herodeion, het Propylaea, de mooie tempel van Athena Nike , het gouden ivoren beeld van godin Athena, het Erechtheion, het oudste rechtsgebouw Areios Pagos en de Pnyx. Ook het Acropolis museum is zeker een bezoek waard.

Eén van de centrale punten van het moderne Athene is het plein Omónia, van waaruit een netwerk van drukke straten vertrekt, en waar veel buslijnen samenkomen. Aan de 28 Oktovríou (28 oktoberstraat), genoemd naar de Griekse afwijzing van een Italiaanse bezetting in 1940, ligt het Nationaal Archeologisch Museum en de Polytechnische school, dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vele studentenprotesten. Aan de andere kant van Omónia ligt de Eólou. Hier staat de bekende toren Aérides (Toren der Winden), die uitzicht biedt op de Akropolis.

De twee evenwijdige lanen Eleftheríou Venizélou (ook wel Panepistimíou) en Stadíou lopen van Omónia naar een ander centraal plein: Syntágmatos, het plein van de grondwet (Sýntagma), waar ook het parlement zich bevindt.

Voor het parlementsgebouw, dat oorspronkelijk gebouwd is als paleis voor koning Otto I, liggen de graven van bekende soldaten en staan een aantal wachters in traditionele uniformen. Aan dit plein ligt ook het Hotel Grande Bretagne, het oudste en bekendste hotel van de stad, waar vele beroemdheden hebben gelogeerd.

Ten zuiden van Sýntagma vinden we de Ethnikós Kípos, de Nationale Tuin. In dit stadspark ligt de Hadrianus-poort, die de oude stad van Theseus verbond met de nieuwe stad van keizer Hadrianus. Daarachter de ruïnes van het Olympieion, een aan Zeus gewijde tempel, waaraan men eeuwen heeft gewerkt. Ten zuidoosten van dit park ligt het oude Olympisch Stadion, plaats van de eerste Olympische Spelen (1896).

Aan de oostkant van het stadscentrum ligt het Monastiráki-plein en meer zuidelijk de oude volksbuurt Plaka, tegenwoordig vooral populair bij toeristen. Hier zijn ook de grote Bibliotheek van Hadrianus, de Romeinse Agora met het opvallende Dorische poortgebouw, en de eerder genoemde Toren der Winden. Ten zuiden van Monastiráki vindt u de duurdere wijk Thissío, met een goed bewaarde tempel van Hephaestus.

Het nationaal archeologisch museum is één van de grootste en het meest belangrijke museum van Griekenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content