Rethymnon

De oude stad Rethymnon, hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt in het noorden van Kreta. Deze plek bestaat uit een gezellige wirwar van smalle straatjes en steegjes. Wat Rethymnon zo aantrekkelijk maakt, is de rust die het stadje uitstraalt. De inwoners doen er alles op hun tijd. De stress die sommige toeristen wel eens durven meenemen, valt hier dan ook gegarandeerd volledig weg.

De stad werd gebouwd in de antieke tijd en daar zijn nog enkele restanten van overgebleven. Maar ook uit latere eeuwen zijn er getuigen. Zo kan je naar Fortezza, een Venetiaanse vestiging uit de 16de eeuw. Op deze plek kan je ruïnes van woningen, een moskee en een kapel terugvinden. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht over Rethymnon zelf. Het is er, ook tijdens het toeristische seizoen, redelijk rustig. Perfect dus om je volledig in te leven in de oude tijd.

Het haventje van Rethymnon met zijn vele vissersbootjes is een aanrader als je even de schaduw wil opzoeken. Probeer er zeker eens Griekenlands meest bekende drank, Ouzo, met een alcoholpercentage tussen de 40 en 44 procent. Ook de Frappé of koude koffie is erg populair bij de plaatselijke bevolking.

Een andere aanrader om af te koelen is het centrum van de oude stad. Daar ligt de Rimondifontein uit 1623 op het Platanosplein. En als dat niet voldoende is, kan je nog altijd naar het mooie zandstrand net buiten het centrum. De zandstrook is er niet erg breed, waardoor het er heel druk is tijdens het toeristische seizoen. De vaak schaduwrijke smalle straatjes zorgen ook voor de nodige afkoeling overdag. De winkeltjes volgen elkaar er in sneltempo op.

Momenteel behoort de provincie Rethymnon tot een van de rijkste van Kreta. Enerzijds door de vele toeristen, anderzijds door de hoge productiviteit en kwaliteit van de olijfolie. De olijfolie is dan ook overal terug te vinden in restaurants en winkeltjes, waar ze verwerkt is in allerhande producten zoals zeepjes en verschillende soorten crèmes.

De stad Rethymnon heeft een heel grote verandering ondergaan. Sinds 2007 lopen er namelijk brede voetpaden langs de hoofdwegen in de stad. Aan één zijde zijn ze voorzien van een afgebakend gedeelte voor fietsers. Auto’s kunnen dus niet langer op het voetgangersgedeelte parkeren. Daardoor kan je nu ook rustig winkelen, wandelen en fietsen in Rethymnon.

Een breed betonnen voetpad is nu het domein van de voetgangers over een afstand van ongeveer tien kilometer. Deze weg ligt tussen hotelletjes aan de ene kant en de zee aan de andere kant. Wat verder van het centrum van de stad zijn de schaduwplekjes erg schaars. Als je deze weg neemt, kom je net voordat je het centrum binnenwandelt, het toeristisch informatiecentrum tegen.

Loop je verder, dan kan je rechtdoor richting haven. Langs links kom je in de smalle straatjes, waar je naar hartenlust kan shoppen en genieten van het lekkere eten. Ook goed om weten is dat je zowel als je iets gaat eten of drinken, altijd een kan of fles fris water krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content