Wie op vakantie is op het Griekse eiland Kreta, moet zeker en vast Chania bezoeken. Prachtige gebouwen, sfeervolle pleintjes en gezellige parken maken van deze stad een aangename trekpleister. De Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken ademen een authentieke sfeer uit.

Kilometers lange zandstranden met op de achtergrond het ruige Lefka Ori-gebergte vormen het prachtige decor van het pittoreske Chania, zonder twijfel de mooiste stad van Kreta.

De smalle straatjes in de haven lopen tussen grote, Venetiaanse huizen, gezellige winkeltjes en lekker geurende restaurantjes. ’s Avonds komt het uitgaansleven al snel op gang, dan bruist het er van de energie.

Het Fort Fika, dat lang dienst deed als gevangenis, beschermt de mooie binnenhaven. De gerestaureerde toren huisvest momenteel het zeevaartmuseum. Verder is ook de Venitiaanse havendam met de prachtige vuurtoren de moeite waard.

Maar er valt nog meer te beleven in deze stad. In de Agora, een overdekte markthal, kan je vrijwel alle lokale producten kopen. Verse kruiden met heerlijke aroma’s, vis en vlees, olijfolie, kaas, sterke drank… je vindt het er allemaal. De Agora is een statig, kruisvormig gebouw, dat dateert van 1913.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de vroegere Venetiaanse Franciscanenkerk. Daarin is tegenwoordig het Archeologisch museum ondergebracht. De tentoongestelde vondsten dateren o.a. uit het Neolithicum, de Romeinse en Minoïsche tijd. De voorwerpen zijn grotendeels afkomstig van opgravingen in het westen van Kreta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content