Algemene informatie

LiggingGriekenland ligt in het zuidoosten van Europa op het noordelijk halfrond. Het grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.

KlimaatIn Griekenland heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters zijn zacht. In de zomer ligt de temperatuur tussen 24 en 35°C. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 10°C. De gemiddelde neerslag bedraagt ongeveer 400 mm, die hoofdzakelijk in het westen van Griekenland valt, meestal in de vorm van korte stevige buien. Het aantal dagen met zon is dan ook zeer groot: ongeveer 300 per jaar.

Oppervlakte131.940 km². Dat is 4,3 maal zo groot als België.

HoofdstadAthene

Belangrijkste stedenAthene, Thessaloniki, Heraklion

StaatsvormParlementaire republiek

BevolkingsgroepenGrieken, Macedoniërs, Turken, Albanezen

TalenNieuw-Grieks

GodsdienstGrieks-orthodoxe kerk, islam

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen (Epifania)
Half maart: As Maandag
25 maart: Onafhankelijkheidsdag
Goede Vrijdag (Orthodox)
Orthodox Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
Pinksteren
15 augustus: Maria Hemelvaart
28 oktober: Dag van Nee (Ochi)
25 en 26 december: Kerstmis

WeetjesGriekenland wordt vaak beschouwd als de bakermat van de beschaving en de geboorteplaats van de democratie. Het land heeft een lange en rijke geschiedenis die ook vandaag nog zijn sporen nalaat.

Bijna tachtig procent van Griekenland bestaat uit bergen. Hierdoor is het een van de meest bergachtige landen van Europa.

De eerste Olympische Spelen werden in Griekenland georganiseerd in 776 voor Christus. Het evenement duurde 5 dagen. Een van de sporten die toen op het programma stond was worstelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content