Wat moet je zien

Het centrum ademt een heel eigen, chique sfeer met op de Place de la Comédie het 18e-eeuwse Grand Théâtre, dat model heeft gestaan voor de Opéra in Parijs.

Het centrum ademt een heel eigen, chique sfeer met op de Place de la Comédie het 18e-eeuwse Grand Théâtre, dat model heeft gestaan voor de Opéra in Parijs.

Het Grand Théâtre (dat ook wel de Opéra wordt genoemd) is een van de mooiste gebouwen van Bordeaux, zowel van buiten als van binnen. Het werd tussen 1773 en 1780 gebouwd naar een ontwerp van Victor Louis op de plaats waar eerder een Romeinse tempel stond. De façade van het theater wordt gevormd door twaalf Corinthische pilaren met daarboven de beelden van de negen muzen en de Romeinse goden Juno, Venus en Minerva.

Binnen is het theater rijk versierd met in goud en blauw geschilderde plafonds. Er worden geregeld rondleidingen gegeven, maar er zijn geen vaste tijden. Die worden aangepast in functie van voorstellingen en repetities. Informatie over rondleidingen kunt u bekomen bij het Bureau voor Toerisme. Een rondleiding door het Grand Théâtre duurt ongeveer een uur.

U kunt natuurlijk ook een voorstelling bijwonen om het interieur te bewonderen, maar houd er rekening mee dat u ruim van tevoren een plaats moet bespreken.

De Place de la Bourse is een van de mooiste pleinen van Bordeaux en grenst aan de Quai de la Douane. Hier wordt duidelijk waar de welvaart van Bordeaux ooit op gestoeld was: de handel in koloniale waren. Het plein wordt beheerst door het fraaie klassieke gebouw van het Musée National des Douanes. De douane is de oudste Franse overheidsdienst en in het museum leert u alles over zijn geschiedenis. Voor het gebouw staat de Fontein van de Drie Gratiën.

Tegenover de Place de la Bourse ligt de Mirroir des Quais, ontworpen door de Parijse fonteinbouwer Jean-Max Llorca. Het is een groot vlak van 3400 m² waarop 2 centimeter water staat. Op gezette tijden spuiten er fijne druppeltjes omhoog waardoor een soort mist ontstaat.

Tussen de Place de la Bourse en de grote gotische basiliek van St-Michel liggen de kronkelige straatjes van het oude Bordeaux. Wilt u meer hierover vernemen over de architecturale rijkdom van Bordeaux, loop dan zeker even langs in de rue des Argentiers 28. In dit 18de eeuwse herenhuis is ‘Bordeaux Monumental’ ondergebracht. Met multimediatechnieken wordt u teruggebracht in de tijd en ziet u de evolutie van gebouwen en monumenten in deze grootstad.

De basiliek St-Michel, gebouwd in de bloeiperiode van de 14e eeuw en uiteindelijk afgewerkt in een flamboyant gotische stijl, kreeg er in de 15e eeuw een toren bij. Deze wordt ‘La Flèche’ (de Pijl) genoemd, omdat hij 114,60 meter hoog en spits de lucht in steekt. Men kan de toren gedeeltelijk beklimmen om van een prachtig uitzicht over de stad te genieten.

De grootste kerk van Bordeaux is de kathedraal St-André, in grootte vergelijkbaar met de Notre Dame in Parijs. Het oudste deel is het schip, dat in de 12e eeuw in romaanse stijl werd gebouwd, maar in latere eeuwen werd aangepast. Aan het begin van de 13e eeuw werd de fraai versierde Porte Royale toegevoegd. Aan beide zijden van deze monumentale deur ziet u afbeeldingen van apostelen. Ook het Noordportaal (14e eeuw), heeft fraaie sculpturen.

In deze kerk trouwde de jonge Eleonora van Aquitaine in 1137 met Lodewijk VII, enkele dagen voordat hij koning van Frankrijk werd en Eleonora dus koningin. Vijftien jaar later verruilde Eleonora Lodewijk VII voor de Engelse koning Hendrik II, tegen wie ze in 1173 een opstand organiseerde.

Aan de oostkant van de kerk staat een losse 47 meter hoge klokkentoren, de Tour Pey-Berland, genoemd naar de aartsbisschop die hem in de 15e eeuw liet bouwen. De toren staat los, omdat de kathedraal niet sterk genoeg werd geacht om het gebeier van de zware klokken te weerstaan.

Een van de oudste kerken is de Saint Seurin, waar men bij opgravingen sporen van een heel oude christelijke begraafplaats heeft aangetroffen.Deze kerk, met sarcofagen uit de Gallo-Romeinse periode, is samen met andere kerken in Bordeaux opgenomen in de lijst van ‘werelderfgoed’ als zijnde onderdeel van de Franse pelgrimswegen naar Santiago de Compostela.

Niet te missen is de kerk Notre-Dame gelegen op de Place du Chapelet. Ze is niet vaak open, maar als de deuren open staan moet u zeker even binnen een kijkje nemen. De redders van de kerk hebben tijdens de Franse Revolutie alle meubilair verborgen en daarna alles netjes teruggeplaatst. Deze 17de eeuwse kerk is dan ook leen echt juweeltje.

De Porte de la Grosse Cloche is de klokkentoren van het oude stadhuis en tevens een oude stadspoort. De bewoners van Bordeaux zijn erg gehecht aan deze klok, waarmee men vroeger de wijnoogst inluidde. Als de koning Bordeaux wilde straffen, liet hij de klok tijdelijk verwijderen en stonden de druiven op de wijngaarden te rotten. Dit 13e eeuwse gebouw is een van de weinige niet-kerkelijke middeleeuwse monumenten van de stad en werd gebouwd op de fundamenten van de vroegere Porte St. Éloy.

De stad heeft diverse interessante musea, waaronder het Musée d’Aquitaine (streekgeschiedenis), Centre Jean Moulin (gewijd aan deze Franse verzetsheld), Musée des Beaux-Arts (schilderijen van onder andere van Titiaan, Hals, Van Dyck, Rubens en beeldhouwerken van Houdin en Rodin), het modern opgezette Musée des Arts Contemporains met moderne kunst en het Musée des Arts Décoratifs (museum voor sierkunst met meubelen en gebruiksvoorwerpen uit de glorieperiode van Bordeaux 18de-19de eeuw). Alle stedelijke musea geven gratis toegang tot hun vaste collecties!

De Jardin Public van 10 hectaren bevindt zich in de chique wijk Les Chartrons. De tuin straalt de grandeur uit van weleer met smeedijzeren hekkens, een oranjerie en een botanische tuin. Aan de rand ligt het Musée d’Histoire-Naturelle (Natuurhistorisch Museum).

Nog iets meer noordelijker in de wijk Les Chartrons ligt het marineschip Colbert aangemeerd. Deze kruiser is buiten dienst en werd volledig ingericht zoals dat origineel was tijdens zijn buitenlandse missies. U kunt het schip volledig bezoeken en kennismaken met het dagelijkse leven aan boord van een oorlogsschip met een capaciteit van 2000 soldaten.

Leen Baekelandt in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content