Wat moet je zien ?

In Parijs kan je weken rondstruinen. Wij geven de absolute toppers van de Franse hoofdstad.

Napoleon I gaf in 1806 de opdracht tot de bouw van L’Arc de Triomphe, ter ere van de zegevierende Franse legers van de Revolutie en het eerste Keizerrijk. De triomfboog staat op een enorme rotonde, in rechte lijn met de Champs Élysées die begint bij het Musée du Louvre en eindigt bij de Grande Arche in de moderne wijk La Défense.

De boog is 50 meter hoog en 45 breed en beeldt het parcours af van de legers. Aan de voet van dit geweldige bouwwerk staat het grafmonument van de onbekende soldaat. Dagelijks steken oorlogsveteranen de rotonde over om een kaars aan te steken.

Het Musée du Louvreligt aan de Seine. Oorspronkelijk was het een fort uit 1190 om Parijs te verdedigen. Dit is één van’s werelds grootste museum en omvat Egyptische, Griekse, Romeinse, Etruskische en Oriëntaalse antiquiteiten, Islamitische kunsten, beeldhouwkunst, en schilderkunst waaronder de Mona Lisa. Het Louvre bestaat eigenlijk uit vier musea: het Musée du Louvre, het Musée de la Mode et de la Textile, het Musée des Arts Décoratifs en het Musée de la Publicité.

De kathedraal Notre-Dame is een gotisch meesterwerk. De monumentale voorgevel van de kerk is letterlijk wereldberoemd en spreekt tot ieders verbeelding. De kathedraal is 130 meter lang, 48 meter breed, 35 meter hoog en biedt plaats aan 9.000 mensen. De kathedraal trekt jaarlijks meer dan 10 miljoen toeristen.

De Basiliek van het Heilige Hart van Jezus of de Sacre Coeur, gelegen op de heuvels van Montmartre, kwam er na de nederlaag van Frankrijk tegen Pruisen. De Franse katholieken legden toen de gelofte af om op de heuvel Montmartre een godshuis neer te zetten als teken van bezinning en hoop. In 1876 begon men onder leiding van Paul Abadie met de bouw en in 1919 werd ze ingewijd.

De Sainte-Chapelle is het pronkjuweel van de gotische bouwwerken van Parijs. De paleiskapel was bedoeld als bewaarplaats voor de kostbare relikwieën die Lodewijk IX van de keizer van Byzanthium had gekocht. De kapel bevat twee verdiepingen en telt in totaal 600 m² aan glasramen. Op de ramen zijn 1.000 verschillende bijbelse taferelen afgebeeld.

Centre Pompidou ook wel Centre Beaubourg genoemd en officieel het Georges Pompidou National Art and Culture Centre ligt in de wijk Marais, vlakbij l’Hôtel de Ville. Het museum kwam er op vraag van de toenmalige president Pompidou. De Italiaanse architect Renzo Piano en zijn Britse collega Richard Rogers zorgden voor dit uitbundige en controversiële gebouw. De volledige infrastructuur zit aan de buitenkant van het museum. Buiten heerst een aangenaam sfeertje: straatmuzikanten en andere entertainers zorgen voor gezellige animatie.

DeEiffeltoren is hét symbool van Parijs. Ingenieur Alexandre Gustave Eiffel ontwierp de toren in 1889 voor de Wereldtentoonstelling. Hij was toen met zijn 300 meter het hoogste gebouw ter wereld. ’s Nachts is de toren prachtig verlicht en als je hem overdag bezoekt, heb je een mooi zicht. Sla de audiovisuele show over de geschiedenis van de Eiffeltoren (eerste verdieping) niet over.

De Place de la Concorde ligt aan het einde van de tuinen van de Tuilerieën, een prachtig voorbeeld van de symmetrische Franse tuinen. Tijdens de Franse Revolutie werden mensen hier in het openbaar onthoofd. Midden op het imposante plein staat een grote obelisk. De Champs Elysées met brede troittoirs, talrijke winkels en restaurants en bioscopen, verbindt het plein met de Arc de Triomphe.

Versaillesligt 20 km van Parijs, maar is makkelijk te bereiken met de auto of de trein. Tot 1661 was dit een jachtslot waar Lodewijk XIV zijn jeugd doorbracht. Hij hield niet van Parijs en liet Versailles ombouwen tot een enorm paleis. In 1682 verhuisde hij met 20.000 mensen en van dan af kwam hij nog zelden in de stad. Versailles werd het politieke en administratieve centrum van het koninkrijk. Tegelijkertijd veranderde het dorpje Versailles in een stad.

Onder Lodewijk XVI is het paleis uitgegroeid tot het grootste en weelderigste van Europa. Het interieur leek op een museum. Tijdens de Franse Revolutie werden alle kunstwerken naar het Louvre en andere musea gestuurd.

De tuinen van Versailles zijn indrukwekkend en beslaan meer dan 185 hectare. Heel speciaal is de Orangerie. Van april tot en met oktober worden de fonteinen iedere zondag aangezet begeleid door muziek. En hier vinden de extravagante Grandes Fêtes de Nuit plaats, die de sfeer van de feesten van de Zonnekoning doen herleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content