Onderweg

De RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) is het Parijs openbaar vervoernet. De RATP beheert de metro, de voorstedelijke RER-treinen (Réseau Express Régional) die verbonden zijn met het metronetwerk en twee voorstedelijke tramwegen. Met RATP-tickets kan je reizen met bus en metro. RER-tickets kan je kopen in de metrostations, toeristenkantoren en tabakswinkeltjes.

De metro is heel gemakkelijk en de snelste en goedkoopste manier om Parijs te doorkruisen. De metro rijdt van 5.30 u tot 0.30 u. De 14 lijnen zijn genummerd en krijgen de naam van de richting van de laatste halte.

Heel wat attracties zoals Disneyland en Versailles zijn bereikbaar met het RER. Voor buitenstedelijke locaties neem je de SNCF- of TGV-treinen. RER-treinen rijden elke 15 minuten van 5.30 u tot 12.30 u in Parijs en voorstedelijke regio’s. Ga goed na welke van beide transporten, metro of RER, het best en het snelst is.

Parijs heeft een zeer efficiënt bussysteem. Bussen rijden van 6.30 tot 21.00 uur en sommige tot 1.30 uur van maandag tot zaterdag). Tussen 1.30 uur en 5.30 uur rijden de nachtbussen uit. Frequentie: elk uur van maandag tot donderdag en elk half uur op vrijdag en zaterdag. Ze volgen lijn 18 Noctambus, van Châtelet naar de buitenwijken. Op zon- en feestdagen rijden gevoelig minder bussen.

Je betaalt met een metroticket, reispas of je koopt een kaartje vooraan in de bus bij de chauffeur. Je kan ook kaartjes kopen in toeristenbureaus en tabakswinkels Vergeet je kaartje niet te perforeren door het daarvoor bestemde toestel naast de conducteur.

Taxi’s zijn relatief duur in Parijs en heel Frankrijk. Hou er vooral tijdens de spituren rekening mee dat het verkeer dodelijk traag kan zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content