Lourdes

150 jaar geleden, op 11 februari 1858, zag de veertienjarige molenaarsdochter Bernadette Soubirous in een grot in Lourdes voor het eerst de ‘Dame in het wit’. Sindsdien zijn er in het stadje in de Franse Pyreneeën heel wat wonderen gebeurd: het water in een bron bij de grot zou zorgen voor wonderlijke genezingen.

Mede daardoor is Lourdes uitgegroeid tot de bekendste bedevaartplaats ter wereld. Je krijgt zo de vreemde verhouding van een stadje met maar 15.000 inwoners waar jaarlijks vijf miljoen toeristen op bezoek komen.

Al tientallen jaren komen pelgrims, zieken die op genezing hopen en toeristen naar Lourdes. Ze gaan bijna allemaal naar het Mariabeeld in de grot waar Bernadette de wonderbaarlijke verschijning zag.

Vlakbij de heilige grot werd rond 1873 de grote basiliek van de ‘Onbevlekte Ontvangenis’ gebouwd. In 1958, bij de honderdste Lourdes-verjaardag, werd die in omvang verre overtroffen door de deels onderaardse Rozenkransbasiliek.

In deze 2000 vierkante meter grote kerk zijn drie architectuurstijlen verwerkt: de Romaanse en Romeinse stijl in het gebouw zelf en de Venetiaanse stijl voor de mozaïeken, koepels en de 15 kapellen. De basiliek in z’n geheel lijkt op het bijbelse gebaar van gespreide armen en staat symbool voor de menselijke saamhorigheid.

Het is overigens een misvatting dat de meeste bezoekers van Lourdes op een wonderbaarlijke genezing hopen. Mensen bezoeken Lourdes omdat ze op zoek zijn naar geestelijke kracht en inspiratie, omdat ze hun dankbaarheid willen tonen en omdat het een magische ervaring is om met zoveel gelovigen samen te zijn.

En niet te vergeten: Lourdes is een charmant stadje met een interessante geschiedenis. Op een heuvel hoog boven Lourdes pronkt een duizend jaar oude Burcht waarin het Pyreneeën museum gevestigd is. Je vindt hier collecties die het dagelijks leven in de Pyreneeën van de 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw tonen.

Lourdes is tenslotte ook een prima uitgangspunt om de natuur in de Pyreneeën te verkennen. Net Nationale Park van de Pyreneeën ligt vlakbij. In dit beschermde gebied vind je de mooiste bergnatuur en heb je de kans gemzen, marmotten, gieren, lammergieren en sneeuwhoenders tegen te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content