De rivier de Loire stroomt van oost naar west, midden door de Centre Val de Loire regio. De streek baadt in het bijzondere licht van deze grootse rivier, die een inspiratiebron was en is voor beroemde kunstenaars die hier in de loop der tijden een aantal parels van de Franse architectuur hebben gecreëerd.

De hoogtepunten van de Franse architectuur liggen aan de oevers van de Loire en heten Amboise, Chambord, Chenonceau en Azay le Rideau. Ze bevinden zich in de buurt van de kathedralen van Bourges en Chartres, die op de Wereldmonumentenlijst van de Unesco staan.

De wilde rivier heeft zijn oevers vruchtbaar gemaakt; de Franse tuinen in Villlandry, de rijke wijngaarden van Chinon in Sancerre en de verschillende regionale natuurparken vormen daar een prachtig bewijs van.

De Loirestreek is een schitterend gebied om per fiets te ontdekken. Als het weer een beetje meezit, en dat is gelukkig vaak het geval, dan is het licht er prachtig, zijn de kastelen en hun schitterende tuinen geweldig, de Franse wijnboeren gul en gastvrij en de wegen en paden begaanbaar en goed.

En het allerbelangrijkst: aan het eind van de al of niet pittige fietstocht wacht een verrukkelijk diner van streekproducten, zoals je die alleen langs de Loire vindt.

Voor paardenliefhebbers gaat er een wereld open in Brenne. In het regionaal natuurpark van Brenne zijn zes routes uitgezet die alleen of met een gids gevolgd kunnen worden. De tochten kunnen in twee of drie dagen gereden worden, zowel te paard als in een kar getrokken door een paard.

Zelfs bij herhaald bezoek zijn er langs de Loire steeds weer nieuwe en andere dingen te ontdekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content