Ile de Ré

Het Franse eilandje met het zonnige microklimaat kleeft bijna tegen het vasteland aan, maar steek de brug vanuit La Rochelle over en het eilandgevoel heeft je meteen te pakken. Hoe populair ook, Ile de Ré bleef authentiek en hield de natuur vrijwel ongeschonden.

Ile de Ré, niet zo klein als je op het eerste gezicht zou vermoeden, laat zich niet zomaar ontdekken. Een fiets, een paar goede wandelschoenen, laarzen en een gezonde eetlust zijn de sleutelingrediënten om de geneugten van het eiland ten volle te smaken.

Ile de Ré telt tien dorpjes met elk hun eigen karakter en sfeer, onderling verbonden met een uitstekend fietspadennet. Gaat de voorkeur voor een verblijf naar een gezellige drukte met winkeltjes en terrasjes, dan valt de keuze beslist op het omwalde Saint-Martin-de-Ré met de prachtige huizen en de opgewekte sfeer van een plezierhaven.

Het meer familiale Le-Bois-Plage-en-Ré met kleine vissershuisjes en schattige witte geveltjes overladen met kleurrijke stokrozen, of het rustige Sainte-Marie-de-Ré genieten dan weer van een uitgestrekte strook goudgeel strand. La Couarde-sur-Mer wat hogerop is een meer populistische badoord en in de schaduw van Le Phare des Baleines’ in het topje van het eiland behoort Saint-Clément-des-Baleines tot de favoriet van de kampeerders.

In het rustige en bosrijke Les-Portes-en-Ré strijken dan weer vooral het sterrendom en de meer gefortuneerde vakantiegangers neer in hun ommuurde vakantieresidenties, terwijl voor de echte eilandbewoners vooral Loix zonder meer de favoriet blijft. Dat heeft uiteraard te maken met de nabijheid van de zoutmeersen en de oesterbedden waarmee de eilanders sinds eeuwen hun kost verdienen.

Een tochtje tussen de zoutbedden rond het kleine ‘Ecomusée du Marais Salant‘ levert vooral bij zonondergang spectaculaire beelden op. Maar om de zoutzieders aan het werk te zien en van nabij te volgen hoe ze de kostbare en heerlijke ‘fleur de sel’ van de stevige kleibodem schrapen, kan je hier alleen tijdens de warmste zomermaanden terecht.

Vogelparadijs

Last but not least: het gezellige La Flotte met zijn prachtige ochtendmarkt onder de middeleeuwse gaanderijen en het schilderachtige Ars-en-Ré. Dat plekje is een ideale uitvalsbasis voor een verkenning door het vogelgebied ‘Reserve Naturelle de Lilleau des Niges‘.

Lilleau des Niges is een echt vogelparadijs en voor trekvogels een geliefde plek om te overwinteren. Het 220 hectare grote gebied heeft zich letterlijk in de handpalm van het eiland genesteld rond de natuurlijke baai van de Fier.

Limicoles, brandganzen, sternen, kluten, wulpen en nog veel meer vliegend schoon strijkt hier in grote aantallen neer om zich te goed te doen aan het voedselrijke slib dat bij laagtij vrijkomt. Het in een oude zoutschuur ondergebrachte ‘Maison du Fier’, dat het reilen en zeilen van de dieren in de gaten houdt, noteerde op ile de Ré recent liefst 320 vogelsoorten.

Bron: Kat de Baerdemaeker in Nest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content