Frankrijk

Frankrijk is met 75 miljoen toeristen de populairste vakantiebestemming ter wereld. Weinig landen hebben dan ook zo’n gevarieerde natuur, zo’n rijke geschiedenis, zo’n goede keuken en lekkere wijnen, zoveel cultuur, zo’n zorgeloze levensstijl en zo’n prachtige hoofdstad.

Frankrijk is met 75 miljoen toeristen de populairste vakantiebestemming ter wereld. Weinig landen hebben dan ook zo’n gevarieerde natuur, zo’n rijke geschiedenis, zo’n goede keuken en lekkere wijnen, zoveel cultuur, zo’n zorgeloze levensstijl en zo’n prachtige hoofdstad.

Frankrijk heeft letterlijk alles: van historische steden tot schilderachtige vissersdorpjes, van ruige rotskusten tot witte zandstranden en van glooiende weilanden tot hoge bergtoppen. Ook de levensstijl verschilt sterk van streek tot streek. De Elzas doet erg Duits aan, terwijl in het zonnige zuiden de ontspannen Middellandse Zeementaliteit heerst. Iedereen kan zich dan ook thuis voelen in Frankrijk.

Welke stad is beter geschikt voor een citytrip dan Parijs, één van de mooiste en romantische steden ter wereld? In de noordelijk gelegen studentenstad Lille kan je eindeloos winkelen of het beroemde Musée des Beaux-Arts bezoeken. Lyon bezit bijna evenveel Renaissancegebouwen als Venetië. Reims en Rouen zijn statige kathedraalsteden.

In Avignon waan je je in Middeleeuwen. Straatsburg met zijn vakwerkhuizen ademt een Duitse sfeer. De zuidelijke havenstad Marseille heeft dan juist weer Afrikaanse trekjes. En Bordeaux, wereldberoemd als wijnstad, wordt wel de mooiste Franse stad na Parijs genoemd.

Frankrijk speelde een beslissende rol in de geschiedenis van Europa en dat is nog overal zichtbaar. Het land bezit, naast prehistorische grotschilderingen in de Dordogne en Romeinse ruïnes in de Provence, een schat aan Romaanse en Gotische monumenten en Renaissance kastelen.

De Romaanse architectuur wordt gekenmerkt door dikke muren, ronde bogen en zware gewelven. De meeste gebouwen in deze stijl liggen in het zuiden van Frankrijk, maar de meest indrukwekkende abdij, de Mont-St-Michel, ligt in Normandië. De abdij die vanaf de 10e eeuw werd gebouwd ligt op een klein rotsachtig eilandje dat volledig wordt gedomineerd door de abdij.

In de gotische bouwstijl vallen de spitse bogen en luchtbogen op. Vrijwel alle gotische bouwwerken, zoals de Notre-Dame in Parijs en de Cathédrale St-Pierre in Beauvais, liggen in het noorden van Frankrijk. Maar één van de grootste gotische paleizen ligt juist weer in het zuiden: het immense Palais des Papes in Avignon waar tussen 1309 en 1376 zeven pausen zetelden.

De Renaissance kastelen liggen vooral in het bijzonder groene Loire-dal. Het grootste kasteel, het koninklijk jachtkasteel Château de Chambord, telt maar liefst 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen en bezit een bijzondere trap die waarschijnlijk door Leonardo Da Vinci werd ontworpen. Degene die omhoog en omlaag gaan ontmoeten elkaar niet.

De Franse natuur is net zo veelzijdig als de architectuur. In het zuiden liggen de Alpen en Pyreneeën, een gebied met prachtige bergtoppen en diepe canyons. De skistations bieden hier duizenden kilometers aan skiplezier. Lieflijke heuvels bedekt met lavendel, romantische dorpjes en mondaine stranden vind je in de Provence en langs de Côte d’Azur.

De Dordogne staat bekend om zijn prachtige bossen, grotten, kastelen en heerlijke wijnen. In deze streek met zijn groene akkers en kabbelende riviertjes is industrie vrijwel afwezig en daardoor behoort het tot de schoonste regio’s van Europa.

Bretagne heeft een geheel eigen karakter: ruige kliffen, langgerekte baaien, oude vissersdorpjes en ongerepte bossen. De inwoners spreken hun eigen Bretoense taal, vieren Keltische feesten en zijn doordrongen van eeuwenoude mythes en legenden.

Kortom, Frankrijk mag zich met recht de populairste vakantiebestemming ter wereld noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content