Duinkerke

Het Noord-Franse Duinkerke heeft een bewogen geschiedenis achter de rug waarin de zeevaart en helaas ook het oorlogsgebeuren een belangrijke rol hebben gespeeld. Een bezoek aan de musea van Duinkerke is dan ook een reis door dat boeiende verleden. Maar er is meer, ook liefhebbers van schilder- en beeldhouwkunst of van teken- en graveerkunst zullen hier verrast opkijken door het schitterende aanbod.

Het havenmuseum van Duinkerke is een hoogtepunt, niet alleen omwille van de collectie maar ook om de in het oog springende architectuur van het museumgebouw. Dit museum is uniek in Frankrijk en toont het leven van de haven, vroeger en nu. Op de bovenste verdieping kan men een prachtige verzameling scheepsmodellen bewonderen.

Tegenover het museum ligt de driemaster Duchesse Anne aangemeerd, een schoolschip uit 1901 waarop men zich een beeld kan vormen van de leefomstandigheden in die tijd. Het is leuk om een bezoek aan dit museum te combineren met een havenrondvaart.

Nog in Duinkerke kan men niet voorbij aan het Mémorial du Souvenir, een museum dat herinnert aan een van de grootste drama’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft het heroïsche en dramatische verhaal van 400.000 soldaten, door de Duitsers ingesloten, die naar Engeland proberen te ontsnappen.

Dit museum verdient absoluut een aanbeveling omdat het zich tot doel stelt het oorlogsgeweld nooit te vergeten en omdat het volledig door enthousiaste vrijwilligers wordt gerund.

In het LAAC (Lieu d’Art d’action Contemporaine) van Duinkerke maakt de bezoeker kennis met een verzameling twintigste-eeuwse kunst waaronder werken van Andy Warhol en Karel Appel. Paradepaardje van het LAAC is de Cobra-collectie, de grootste van Frankrijk. Een volledige zaal is gevuld met het Appel Circus, een entiteit van zeventien geassembleerde en beschilderde beelden.

Aan de muur hangt werk van Dotremon, Alechinsky, Corneille en van kunstenaars die door de Cobra-beweging werden geïnspireerd. Het witstenen museumgebouw met zijn opmerkelijke architectuur staat midden een charmante beeldentuin.

Ook het Musée du dessin et de l’estampe in Gravelines, even ten zuiden van Duinkerke, is een aanrader, zowel door de locatie als door de vermaarde verzameling tekeningen en etsen. Het museum bevindt zich in het oude, schitterende gerestaureerde arsenaal van de vestingen van Gravelines die door Vauban werden gebouwd. Op die verdedigingswerken kan men ook een boeiende geleide wandeling maken.

Een daguitstap of een korte vakantie in de regio Duinkerke kan dus veel meer inhouden dan genieten van de zee en het strand, van het groene land over de schreve, van de streekproducten en de attractieve winkels in Duinkerke. Een verblijf in deze streek wordt helemaal goed als ook deze unieke musea in het programma worden opgenomen.

Informatie

Duinkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content