Bourgogne

Bourgogne is een streek van zo’n 360 kilometer lang tussen Parijs en Lyon. De regio staat voor gastronomie en wijnen, zoals de witte Chablis en de Beaujolais, maar ook voor cultuur en geschiedenis. In de omgeving van de Rots van Solutré, ten zuiden van Mâcon, zijn overblijfselen uit de prehistorie ontdekt en de regio is rijk aan oude Romeinse ontdekkingen.

De Benedictijnerabdij van Cluny, waarvan de resten nog te zien zijn, is waarschijnlijk het bekendste klooster van Europa. Ook andere abdijen als Fontenay, Pontigny en Vezelaye zijn de moeite van een bezoekje waard.

De regio was dan ook lange tijd een machtscentrum van betekenis. Het Bourgondische gebied bleef zelfs een zelfstandige provincie tot de Franse Revolutie. In steden als Dijon, met het Palais des Ducs en dé mosterdstad van Frankrijk, en Beaune vind je vele historische gebouwen die aan dit rijke leven doen terugdenken.

Tussen Dijon en Beaune, het hart van Bourgogne als het om wijnen gaat, liggen de wijngaarden van de Côte D’or die fantastische rode wijnen voortbrengen.

Noord- Bourgogne is vooral gekend door plaatsen zoals Auxerre en Chablis. Langs de Route des Vignobles zie je ongeveer 50 km lang alleen maar wijngaarden. Wandelaars en fietsers kunnen zich hier volledig uitleven.

Hetzelfde geldt voor de Morvan, een natuurreservaat westelijk van de Côte d’Or. Het is een bebost gebied van zo’n 180 000 hectare, met in de buurt ligt het Formule 1-circuit van Magny-Cours.

Dijon ligt op zo’n 537 kilometer van Brussel. Met de wagen doe je er iets meer dan 5 uur over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content