Algemene informatie


Ligging
Corsica behoort tot Frankrijk en ligt in de Middellandse Zee boven Sardinië.

Klimaat
Op Corsica heerst een Middellandse-Zeeklimaat. De zomers zijn warm en droog en de winters zijn vochtig en zacht. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 20°C.

Oppervlakte
8680 km²

Hoofdstad
Ajaccio

Belangrijkste steden
Ajaccio, Bastia, Bonifacio, Calvi, Corte

Staatsvorm
Corsica behoort tot Frankrijk, maar heeft een speciaal statuut.

Bevolkingsgroepen
Corsicanen, Fransen

Talen
Corsicaans, Frans

Godsdienst
Rooms-katholicisme

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
Hemelvaartdag
Pinksteren
14 juli: Nationale Feestdag
15 augustus: Maria-Hemelvaartdag
1 november: Allerheiligen
11 november: Wapenstilstand
25 december: Kerstdag

Weetjes
Corsica wordt in reisgidsen vaak als ‘Ile de Beauté’ omschreven, wat ‘eiland van de schoonheid’ betekent. De oude Grieken deden hen al voor door het eiland Kalliste te noemden, wat ‘de schoonste’ betekent.

Op de Corsicaanse vlag staat het hoofd van een Moor met hoofddoek afgebeeld. Een legende vertelt dat tijdens het Corsicaans koninkrijk een zwarte het leven van de koning redde. Als beloning beval de koning dat de “tortil” (de witte hoofddoek) vanaf dan boven de ogen van de Moor gedragen mocht worden in plaats van ze te bedekken. Dit voorval wordt gezien als de afschaffing van de slavernij. Vanaf dan wordt gezegd dat Corsica “de ogen heeft geopend”.

Corsica is het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee.

Ajaccio is de belangrijkste stad van het eiland en is de geboortestad van Napoléon. Je kan er nu nog steeds zijn geboortehuis in de rue Saint-Charles bezoeken.

Toen de beeldhouwer César voor de eerste keer voet op Corsica zette, riep hij uit: “Je zult wel gek zijn om aan de andere kant van de wereld op zoek te gaan naar iets dat wij hier binnen handbereik hebben! Hier boeit alles me.”

De Britse oorlogsheld Horatio Nelson verloor in 1793 op Corsica zijn oog bij de Slag om Calvi. De traditie wil dat schoolkinderen uit Calvi nog steeds elk jaar op zoek gaan naar het oog van Nelson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content