Wat moet je zien?

4.600 kilometer kustlijn, 187.888 meren, 5.100 rivieren en 30 kanalen: ongeveer tien procent van de oppervlakte van Finland bestaat uit water. Bovendien is het water erg zuiver. Niet voor niets is Finland dus het belangrijkste watersportland van Europa.

Het Scandinavische land kan min of meer opgedeeld worden in twee stukken: in het zuidelijk deel liggen de meeste steden, in het noordelijk deel het onherbergzame Lapland. Ook de hoofdstad Helsinki situeert zich in het uiterste zuiden van het land.

Vlakbij Helsinki ligt de oude burcht Suomenlinna op het gelijknamige eiland. Ook een aantal andere voorsteden, zoals Töölö, Lautasaari en Kulosaari, zijn op eilanden gebouwd. Een andere unieke stad in de omgeving van Helsinki is de zogenaamde tuinstad Tapiola. Deze gemeente, waar iedereen in het bos kan wonen, is gebouwd in de jaren vijftig en zestig als deel van Espoo. Het oorspronkelijke plan werd gemaakt door Otto-Iivari Meurman, later werkten architecten onder leiding van Aarne Ervi verder. Haar naam dankt Tapiola aan Tapio, de Finse mythologische god van het woud.

Bijna alle steden in Finland zijn nog erg jong. Al zijn er uitzonderingen, zoals Helsinki en ook Turku. Deze oudste stad van Finland was tot 1812 de hoofdstad. Lange tijd was het een bloeiende Hanzehaven, gebouwd rond de Aura-rivier. Die geschiedenis vertaalt zich in een aantal gebouwen zoals de gotische kathedraal, het kasteel Abohus uit de dertiende eeuw en het middeleeuwse stadsdeel Luostarinmäki. In het midden van Turku ligt de markt, waar je beslist Oostzee-haring moet proeven.

Grootste houten stad

In de onmiddellijke omgeving ligt het schilderachtige badplaatsje Naantali, waar typisch gekleurde huisjes en het zomerpaleis van de president liggen. Ook de Finse Archipelago met zijn ontelbare bewoonde en onbewoonde eilandjes ligt bij Turku en wordt beschouwd als één van de mooiste ter wereld. De archipel strekt zich uit tot de rotskusten van Aland, een onafhankelijke, Zweeds sprekende provincie van Finland.

In de derde grootste stad van Finland, Tampere, vormen de kerk in neonbyzantijnse stijl en het openluchttheater de voornaamste bijzonderheden. Daarnaast is deze stad een belangrijk handelscentrum en studeren er heel wat Finse adolescenten aan de algemene of technische universiteit. Het plaatsje ligt midden in het merengebied.

Tenslotte is Rauma een bezoek waard. Met meer dan zeshonderd houten huisjes en 180 houten winkeltjes is het de grootste nog bewaarde houten stad in Scandinavië. Oorspronkelijk werd ze gebouwd rond een Franciscaner-klooster. Daarvan staat tegenwoordig enkel nog de kerk overeind. In de 17e eeuw werd de hele stad verwoest door een brand, maar ze heeft haar karakter toch weten te behouden. Daarom prijkt de oude stadskern sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Thuis van de Kerstman

De noordelijke helft van Finland wordt ook wel Lapland genoemd. In dit uitgestrekte gebied wonen circa 200.000 mensen, de Samen. In de winter is het er 24 op 24 donker, in de zomer is het soms de hele dag licht. Zoals overal sluimert ook in dit uitgestrekte natuurreservaat de modernisering door. Zoals in Rovaniemi, de poort naar dit onherbergzame en verlaten gebied. Het oorspronkelijk kleine marktplaatsje dankt haar eigentijdse look onder andere aan Alvar Aalto. De bekendste Finse architect ontwierp heel wat architectonisch interessante gebouwen zoals het stadhuis, het cultureel en administratief centrum, de bibliotheek en het natuurhistorisch museum.

Maar het stadje op de poolcirkel is vooral bekend als thuisstad van de Kerstman. In Santapark kan je hem ontmoeten. In dit pretpark worden verschillende thema’s in de kerstsfeer belicht. Daarnaast kan je ook naar Santa Claus Village, het dorp van de kerstman. Commercieel, maar de moeite. Zeker als je van de kerstsfeer houdt. De witte lijn die er over de grond loopt, geeft de Antarctische cirkel aan.

Rond Rovaniemi zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Zo kan je een bezoek brengen aan de amethist-mijn op de top van de Lampivaara-berg. Het duurt een tijdje voor je er bent, maar de tocht voert je wel door een prachtig landschap. Of je kan naar Artikum, het multimediale onderzoekcentrum over de natuur en cultuur van Lapland. Sporten kan op de Ounasvaara-heuvel. In de winter kan je er skiën, in de zomer kan je terecht in één van de sportzalen of op de aangelegde wandelpaden rondom.

Tochtje op een rendierslede

In het koude Lapland zijn ook verschillende sporten mogelijk. Zo trekt de wintersport er steeds meer gegadigden. Of kan je er een tocht maken met een sneeuwscooter of een rendier- of hondenslede. Het rendier speelt ook op andere vlakken nog steeds een belangrijke rol in Lapland. De Samen drinken de melk, eten het vlees, verwerken de hoorns tot werktuigen en de huiden tot kledij. Van naderbij kennis maken met deze dieren kan in het Ranua Wildlife Park, waar ook andere Antarctische dieren zoals lynxen, wolven en poolberen zitten.

Helemaal in het Noorden ligt het plaatsje Kemi, vooral bekend om zijn Lumilinna Snow Castle. Dit volledig uit ijs en sneeuw opgetrokken bouwsel trekt elk jaar massa’s toeristen. Je kan er eten aan tafels uit ijs en zelfs overnachten bij -5 graden Celsius. Het complex is open vanaf eind januari tot half april. Reserveren is wel de boodschap.

Etentjes in de sauna

Naast het rendier is ook de sauna typisch Fins. De Finnen ontmoeten er elkaar om te ontspannen, maar ook voor zakelijke besprekingen en etentjes. Het Finse landschap wordt dan weer gekenmerkt door het immense aantal meren. Vooral het merenstelsel van Saimaa scoort met haar meer dan 30.000 eilandjes hoog op de schaal van favoriete vakantieoorden. Saimaa en Panne vormen een echt paradijs voor roeiers en zeilers, kuren kan in Savonlinna.

Zoals in de buurlanden Zweden en Noorwegen kan je in Finland in januari en februari van het Noorderlicht genieten. Het blijft dan zo goed als de hele dag donker. In juni blijft het dan weer zo goed als altijd licht, hetgeen de Finnen vieren tijdens het Midzomerfeest in het weekend dichtst bij 21 juni. Die dag staat de zomerzon op haar hoogst en dat feest van het licht vieren de Finnen met vreugdevuren, kleurrijke versieringen, dans en muziek. Het feest wordt ook wel eens ‘Juhannus’ genoemd, omdat het de feestdag van Johannes de Doper is.

Meer info

Overzicht kastelen en speciale gebouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content