Turku

Ruimte genoeg, rust gegarandeerd en schoonheid als extra cadeau. De Finse Archipelago bij Turku met zijn ontelbare eilanden en glinsterend licht, geldt als een van de mooiste ter wereld. Watersport wordt er beoefend in al zijn vormen.

Het zuidwesten van Finland wordt gedomineerd door de zee en de archipel die zich uitstrekt vanaf Turku tot de rotskusten van Åland: een onafhankelijke, Zweeds sprekende provincie van Finland, op zo’n 100 kilometer buiten de kust en vooral bekend om zijn bijzonder licht en zijn bloemenpracht in het voorjaar.

De archipel van Turku met zijn ontelbare, bewoonde en onbewoonde eilandjes, bezaaid met schilderachtige houten buitenhuisjes, kromgewaaide pijnbomen, kleine haventjes met rode vissersstulpen wordt door velen beschouwd als de mooiste ter wereld.

Hanzehaven

Ankerpunt is het middeleeuwse Turku, de oudste stad en de vroegere hoofdstad van Finland. De ooit bloeiende Hanzehaven is gebouwd rond de Aura-rivier, waar buitenlandse invloeden en nieuwe stromingen het land binnensijpelden. Die openheid van geest is er nog altijd.

Het centrum is niet groot maar best levendig. Zeker in de zomer wanneer op en rond de vele restaurantschepen die er aangemeerd liggen, een gezellige drukte heerst. Muziekbandjes spelen dat het een lust is, jongeren dwarrelen in lacherige groepjes voorbij. Want na de lange, duistere winter, genieten inwoners en bezoekers gulzig van de mooie, heldere nachten waarbij de zon nauwelijks ondergaat.

Op diezelfde rivier, wat stroomopwaarts tegen de buitenkant van het stadje, ligt ook de Sigyn, de oudste overgebleven houten driemaster ter wereld, gebouwd in 1887 in Göteborg. Het schip maakt deel uit van de collectie van het Forum Marinum, wat verder op de oever van de Aurajoki. Dat museum, gespecialiseerd in de geschiedenis van de handelsscheepvaart en de Finse Navy, is voor wie van boten houdt, zeker de moeite van een bezoek waard.

Leven op en rond het water

Turku heeft nog andere bezienswaardigheden, zoals het grote, middeleeuwse kasteel en de kathedraal, die geldt als het belangrijkste historische gebouw van het land, maar de eigenlijke attractie blijft het water en zijn mogelijkheden.

Finland is het belangrijkste watersportland van Europa. Het ligt niet alleen tussen de Botnische Golf, de Oostzee en de Finse Golf, het hele land is dooraderd met water. De meeste inwoners hebben op een van de eilanden een buitenhuisje met boot en eigen aanlegsteiger.

Enkele cijfers: de kustlijn is 4600 kilometer lang, het land telt niet minder dan 187.888 meren, 179.583 eilanden, 5100 rivieren en 30 kanalen. Zo’n tien procent van de oppervlakte bestaat uit water en 80 procent daarvan wordt als uitzonderlijk zuiver geklasseerd. Eén op de zeven inwoners heeft een boot, dat is een absoluut wereldrecord.

Zoals elders in het land, hebben de meeste inwoners van Turku en omstreken ook een eigen boot- of buitenhuisje op een van de ontelbare eilandjes. Ze brengen er het grootste deel van hun vrije tijd door.

Avondzeilen, -motorcruisen en -kajakken is een geliefkoosde bezigheid, want het blijft bijna 24 uur lang licht. De buitenhuisjes op de eilanden hebben meestal hun eigen aanlegsteiger, maar voor anker gaan tussen de bomen of rotsen is ook niet ongewoon. Voor wie zelf zo’n verblijf in een boothuisje, een tocht in de midzomernacht of een boottrip met of zonder skipper wil beleven, zijn er huurmogelijkheden genoeg.

Wie er wat extra ontspanning en verwennerij bij wil, kan in de buurt ook terecht in het Naantali Spa Hotel, dat geklasseerd is bij de honderd beste spa’s ter wereld. Het is gelegen in het schilderachtige gelijknamige stadje met zijn typische gekleurde huisjes en is uniek door het feit dat gasten er kunnen logeren in het naast het centrum aangemeerde cruiseschip, Sunborn Princess, dat geaccommodeerd is als luxehotel.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content