Helsinki

In Finland is Helsinki pas de zesde oudste stad en ze is gelegen in het uiterste zuiden. Het aantal inwoners is net zoals de stad zelf vrij bescheiden: 560.000. Helsinki heeft ook een prestigieuze universiteit en die hoge concentratie van jonge mensen zorgt ervoor dat Helsinki bruist. Er is een uitgebreid aanbod van cafés, restaurants en nachtclubs.

De hele stad is makkelijk te voet te bezoeken. Toch is Helsinki naar Finse normen een drukke plaats. Het vele water verdeelt Finland in kleine eilandjes en daardoor zijn er weinig grote steden. Bovendien zijn de meeste streken dun bevolkt.

Als je door Finland reist, is het een verademing om terecht te komen in een levendige, kosmopolitische stad als deze. Ook hier is het water nooit ver weg. De stad heeft een charmante haven waar het aangenaam toeven is. Bovendien is Helsinki ook cultureel gezien rijk.

Hier blijft koning auto enigszins op de achtergrond. Een deel van de stad is verkeersvrij en verkeersopstoppingen zijn er zeldzaam. Als je door de stad wandelt, zal je ook merken dat iedere wijk van Helsinki een eigen karakter heeft en het is heel leerrijk om je daarin onder te dompelen.

De stad is te klein om er echt lang te verblijven, maar wel de beste plaats om de Finse levensstijl te bestuderen. Zo zijn Finnen bijvoorbeeld meesters in design. In Helsinki vind je dan ook massa’s winkels met designspulletjes. Finnen zijn ook uiterst beleefd en staan bekend om hun zwijgzaamheid. Ook dat kan je in Helsinki aan den lijve ondervinden.

In de restaurants en cafés heerst er een gezellige sfeer, maar echte uitbundigheid moet je er niet zoeken. In de jachthaven kan je dan weer de bootcultuur van de Finnen ontdekken. Veel Finnen zijn immers in het bezit van een boot omdat er in hun land zoveel water is dat moet worden overbrugd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content