Aan tafel

De Finse keuken staat niet hoog aangeschreven. De gerechten zijn meestal weinig verfijnd. Oorspronkelijk was de Finse keuken immers afgestemd op een boerenbevolking die zwaar werk moesten verrichten bij lage temperaturen. Daarom stond er vroeger vooral stevige en vetrijke kost op het menu.

Vooral vis, vlees, wild, melk, haver, gerst en rogge waren belangrijke ingrediënten. Groenten waren niet echt populair. De aardappel bleef lang één van de belangrijkste bouwstenen van de Finse voeding. Wat kruiden betreft, hielden de Finnen het bij het obligate peper en zout.

Ondertussen is de Finse keuken nauwelijks geëvolueerd, maar gelukkig ziet er dit in Helsinki iets anders uit. Daar kwamen de jongste jaren vernieuwende chefs die met hun restaurants zelfs tot in de Michelinbijbel raakten. Als je prima wilt eten in Finland, is dit dus je uitgelezen kans.

Uit eten gaan in Helsinki is een dure aangelegenheid, vooral dan als je typische Finse gerechten wil uitproberen. Toch is dit niks ten opzichte van de hoge sommen die je moet neertellen voor de drankjes. Alcohol is er zoals in alle Scandinavische landen peperduur en vooral een flesje wijn zal een serieus gat slaan in je reisbudget.

Als je in het weekend in Helsinki op restaurant wil gaan, kan je best reserveren want in de restaurants heerst er dan een gezellige drukte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content