Wat moet je zien ?

BRANDENBURGERTOR
De Brandenburgertor werd in 1791 gebouwd op de toenmalige westelijke grens van Berlijn. De Akropolis stond voor model. Langzamerhand groeide de stad om de poort heen. Tot na de Tweede Wereldoorlog de scheiding tussen Oost en West-Berlijn kwam en de poort van beide kanten onbereikbaar werd. Veel van de vreugdetaferelen tijdens het afbreken van de muur speelden zich af rond deze Brandenburgertor.

POTSDAMER PLATZ
Dit plein werd gebouwd rond de Potsdamer Tor. In de negentiende eeuw verrezen er indrukwekkende hotels en cafés. In de jaren twintig was dit plein één van de drukste verkeersknooppunten van Europa. Met de splitsing van Berlijn in twee delen was het echter gedaan met die drukte.

Zowel aan de westelijke als aan de oostelijk kant werden veel gebouwen in de Tweede Wereldoorlog vernield en ook daarna sneuvelden er nog. Pas na de hereniging begon de heropbouw van het plein dat 50 hectare groot is.

REICHSTAGGEBÄUDE
Dit gebouw is zeer nauw verbonden met de recente Duitse geschiedenis. Het werd tussen 1884 en 1894 gebouwd door Paul Wallot. In 1918 riep Philipp Scheidemann er de Republiek uit en in 1933 werd het gebouw in brand gestoken, voor Hitler de aanleiding om de macht te grijpen.

Het gebouw kreeg aardig te lijden tijdens de oorlog en tussen 1961 en 1971 werd het opnieuw opgetrokken, maar het kon natuurlijk niet dienen als parlementsgebouw. Na de Duitse hereniging werd het Reichstaggebäude in dienst genomen als parlement en sinds mei 1999 vervult het deze functie.

De parlementsruimten kunnen niet bezichtigd worden, maar de grote glazen koepel die erbij is gebouwd kan men wel bezoeken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Tiergarten, Unter den Linden en de Potsdamer Platz.

MUSEUMINSEL
Op het museumeiland staan vijf musea bij elkaar. Elk ervan in de stijl van de kunst die erin tentoongesteld wordt. Het oudste werd gebouwd in 1830 en het laatste dateert uit 1930. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de musea beschadigd, maar daarna zijn er de nodige renovaties uitgevoerd.

GEDÄCHTNISKIRCHE
Deze kerk werd tussen 1891 en 1895 gebouwd door de architect Franz Schwechten als een herdenkingsmonument voor keizer Wilhelm. Tussen 1943 en 1945 werd deze kerk grotendeels vernield, maar in 1961 werd ze opnieuw opgebouwd. Het gebouw is nu een combinatie van de resten van de oude kerk en de nieuwe kerk die daaromheen is gebouwd.

GENDARMENMARKT
Tijdens het bewind van Frederik de Grote (begin 18e eeuw) begon de aanleg van dit plein dat tot de mooiste van Europa behoorde. De Deutsche Dom, de Franzözische Dom en het Konzerthaus vormen er een mooi geheel. In de Tweede Wereldoorlog werd het plein ernstig beschadigd, maar het is nu weer hersteld en geldt als een toonbeeld van de naoorlogse wederopbouw.

FERNSEHTURM
Je kan niet om deze enorme toren van 368 meter met een grote bol in het midden heen. De toren werd tussen 1965 en 1969 gebouwd. Je kan met een lift omhoog gaan en op het terras op 203 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad.

CHECKPOINT CHARLIE
Dit was tussen 1961 en 1990 de enige grensovergang voor diplomaten en andere buitenlanders. Duitsers konden deze grenspost niet gebruiken. In 1961 stonden de Russische en Amerikaanse tanks hier korte tijd tegenover elkaar. Checkpoint Charlie kwam geregeld in het nieuws omdat Oost-Duitsers de grens probeerden over te steken en daarbij neergeschoten werden.

SCHLOSS CHARLOTTENBURG
Dit paleis werd in 1695 gebouwd voor koningin Sophie Charlotte. Het is het enige Pruisische paleis in Berlijn. Het complex bestaat uit drie delen: de Historische Räume met indrukwekkende barokke vertrekken, de Knobelsdorff-Flügel met onder andere romantische schilderijen en het Schlosspark met verschillende mooie gebouwen en een barokke tuin.

PALEIS SANSSOUCI
Frederik de Grote liet dit paleis in 1745 bouwen in Potsdam dat tegen de zuidrand van Berlijn ligt. Het park Sanssouci bestrijkt een oppervlakte van 300 hectare. Het complex bestaat uit zeven paleizen, een Chinees theehuis, Romeinse baden, een orangerie en verschillende soorten tuinen. De paleizen herbergen prachtige kunstwerken waaronder schilderijen van Rubens, Van Dyck, Caravaggio en Tintoretto.

UNTER DEN LINDEN
Deze 61 meter brede indrukwekkende boulevard loopt van de Brandenburger Tor tot het Museuminsel. Langs de weg vind je een mengeling van mooie oude en lelijke moderne gebouwen. Zoals de naam al zegt, staan er aan weerszijden linden langs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content