Wat moet je zien?

Palmbomen, smaragdgroen water, mediterrane fauna en flora, een mild zonnig klimaat… Het zal je misschien verbazen, maar we hebben het over Duitsland en meer bepaald over de regio van de Bodensee.

De Bodensee telt drie prachtige eilanden. Mainau is het meest gekende. Langs Duitse zijde bereik je het via een dam en een brug. Het eerste wat opvalt, is de bloemenpracht van het eiland. In het palmenhuis, waar de palmen overwinteren, wacht je ook een grote orchideeëntentoonstelling. Duizenden tulpen, hyacinten en narcissen bloeien in het park. Rododendrons, een weelde aan rozen, de dahliatentoonstelling… hier kan je als tuinliefhebber je ogen de kost geven.

Op Mainau vind je ook het grootste vlinderhuis van Duitsland. De bonte kleurenpracht van de tropische dagvlinders moet niet onderdoen voor die van de bloemen. Midden van al dit natuurschoon staan her en der barokke kastelen. Zij bepalen mee de onvergetelijke sfeer van dit betoverende eiland.

Het eiland Reichenau werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Je kunt er overblijfselen van een kloosterstad bezoeken met o.a. drie beroemde kerken en een aantal kloostergebouwen. De religieuze feesten en processies, die jaarlijks op Mainau plaatsvinden, zijn gebruiken die teruggaan op de kloostertraditie van weleer. Tussen de jaren 800 en 1200 was het eiland één van de bakermatten van de westerse cultuur. De zorgvuldig gerestaureerde muurschilderingen in de kerk St. Georg getuigen van het belang van Reichenau als artistiek centrum in de 10e en 11e eeuw.

Het belangrijkste deel van het mooie havenstadje Lindau ligt niet aan de Bodensee, maar erin, op een klein eilandje. Een brug brengt je erheen. De gezellige steegjes met knusse winkeltjes zijn uitnodigend voor shoppers en wandelaars. Vanaf de vuurtoren, die samen met de Beierse leeuw de haveningang beschermt, heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende bergen.

Wees niet verbaasd als er over het meer een zeppelin voorbijglijdt. Het is niet de Hindenburg, die uit zijn as is verrezen. Wat je ziet is de ‘Zeppelin NT’, die opgestegen is in Friedrichshafen. Daar kan je je inschrijven voor een vlucht over het meer. De prijs hangt af van de lengte van de zeppelinvaart.

In Friedrichshafen kan je ook het zeppelinmuseum bezoeken en dat is geen toeval. In 1900 ging daar immers het eerste exemplaar de hoogte in. De hoofdattractie, een reconstructie van de Hindenburg, voert de bezoekers terug in de tijd.

De barokke kasteelkerk is met haar beide 55 meter hoge koepeltorens uit ‘Rorschacher’ zandsteen tot ver over het meer te zien, net zoals de uitzichttoren in de haven. Het uitzichtplatform op de toren biedt een uniek panorama over de stad, het meer en de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content