Wat moet je zien?


Een waaier van musea, in het bijzonder de Alte Pinakothek met een schitterende collectie oude meesters waaronder ’s werelds grootste collectie werken van Rubens, de Neue Pinakothek met onder andere werk van de Franse impressionisten en de Pinakothek der Moderne, het grootste museum voor moderne kunst in Duitsland. Het gebouw is een ontwerp van de locale architect Stephan Braunfels waar zowel plastische kunst, design als grafiek in een schitterend, monumentaal en toch minimalistisch kader getoond worden.

Ook de moeite waard is het Deutsches Museum, een wereld van techniek met zeventien kilometer wandelparcours. Bijzonder fraai is de afdeling luchtvaart, waar zowel de eerste tuigen van Otto Lilienthal te kijk staan, de op zonne-energie aangedreven Solair I, als de door de Oost-Duitse familie Wagner gebouwde DOXWA 81, waarmee ze naar het Westen hoopten te vliegen.

Verder het Lenbachhaus, een museum dat is ondergebracht in de voormalige villa van de Duitse schilder Franz von Lenbach en wereldberoemd is geworden door de unieke collectie werken van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Tussen 2009 en 2012 zal het museum gesloten zijn in verband met een grondige verbouwing die uitgevoerd zal worden door de Britse sterarchitect Norman Foster.

Op 21 juni 2008 opende het BMW Museum opnieuw zijn deuren. Je maakt er kennis met de dynamiek en de innovatiekracht van het merk BMW gedurende haar 90-jarige geschiedenis.

München bezit een wereld van groen, en dan vooral de Englischer Garten, de boorden van de Isar en de Hofgarten. De favoriete plek van vele stadsbewoners is de Englischer Garten, een zeven kilometer lang park langs de Isar, dat qua sfeer en met zijn joggers, fietsers, muzikanten en picknickende jongelui zeer aan het New Yorkse Central Park doet denken, al is het nog groter.

De Hofgarten, die in 1613 gestalte kreeg, is dan weer een renaissancejuweel, maar veel bezoekers zoeken de oevers van de Isar op die dwars door de stad loopt en volop gelegenheid biedt tot fietsen, wandelen, zonnebaden, zwemmen of bootje varen. Buiten de stad de meren, met vooraf de Staffelsee en Murnau, waar Wassily Kandinsky jarenlang leefde en schilderde.

Even buiten de stad is er een ander hoogtepunt : het paleis Nymphenburg, waarvan het centrale deel in 1662 door keurvorst Ferdinand Maria voor zijn Franse vrouw prinses Henriëtte Adelaïde werd gebouwd toen ze hem na vele dochters eindelijk een zoon schonk. Die zoon breidde het verder uit tot een indrukwekkend paleis, en voorzag het van prachtige tuinen.

Het paleis is dankzij zijn ligging het enige in München dat tijdens de oorlog niet werd platgebombardeerd. Het mooist zijn de salons, die door de Belg François Cuvillié werden aangekleed, een dwerg met geniale trekken die in München der Baumeister der galanten Architektur des Rokokos wordt genoemd. Cuvillié voorzag de stadsresidentie ook nog van een popperig rococotheatertje dat geen enkele bezoeker links mag laten liggen.

Ook indrukwekkend in Nymphenburg is de Schönheitsgallerie, waar veertig door Joseph Stieler tussen 1827 en 1840 geschilderde vrouwenportretten hangen. Die werden gemaakt in opdracht van alweer Ludwig I, die hoogstpersoonlijk de vrouwen selecteerde en daarbij nadrukkelijk een keuze maakte uit alle lagen van de bevolking.

Daardoor hangen nu het speelgoedverkoopstertje Helene Sedlmayer, femme fatale Jane Lady Ellenborough, de levenslange vriendin van de koning Florenzi Marchesa Marianne en de onvermijdelijke Lola Montez zomaar gewoon naast elkaar.

Het hoogtepunt van het bierseizoen zijn de Oktoberfeste, die voor het grootste deel in september vallen en sinds 1810 onafgebroken worden opgezet. Dat allereerste jaar waren ze een onderdeel van het huwelijk van alweer Ludwig, toen nog prins, die ook de bevolking wat pret wilde gunnen en op een weide aan de stadsrand een gigantisch feest organiseerde.

De weide heet nog altijd Theresenwiese, naar de naam van zijn bruid, en elk jaar opnieuw slaan de lokale brouwerijen er zestien dagen hun tenten op, compleet met orkesten. Samen met de gigantische kermis eromheen is het spektakel goed voor zo’n zeven miljoen bezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content