Evenementen

Elk jaar vinden er in de Bodensee-regio een aantal evenementen plaats. Het spreekt vanzelf dat het meer daar een belangrijke rol in speelt. Vooral tijdens de zomermaanden wordt er heel wat afgefeest aan de oevers.

Het Internationaal Bodemsee-festival is zowat het meest vermaarde cultureel gebeuren van de streek. Het vindt plaats op meerdere locaties rond het meer, dat dan bruist van levenslust en creativiteit. Bezoekers genieten er van streekspecialiteiten en andere lekkernijen. Tijdens het spektakel komt niet alleen cultuur uit de eigen regio aan bod, ook internationale kunstenaars en ensembles treden voor het voetlicht. Naast orkest- en orgelconcerten worden er ook tentoonstellingen en filmvoorstellingen georganiseerd.

Een andere culturele gebeurtenis is de ‘Kulturufer’. Een kleinschalig festival voor de hele familie. In twee tenten treden lokale bandjes op. Verder is er her en der wel iets te doen: straattheater, Biergartens, spelletjes voor de kinderen, concerten, enz. De hele omgeving baadt in een gezellige en ontspannen sfeer.

Nog meer amusement brengt het ‘Seehasenfest‘ met zich mee. Op zaterdag worden de bezoekers vergast op een groot, impressionant vuurwerk op het meer. De dag nadien trekt een feestelijke, folkloristische optocht voorbij. Vooral de eersteklassertjes kijken elk jaar met spanning uit naar dit feest. Al meer dan vijftig jaar krijgen ze van de ‘Seehaas’ de ‘Hasenklee’, een draagtasje gevuld met zoetigheid.

Een andere eeuwenoude traditie is het vuurwerkfeest of het ‘Seenachtfest‘. Omstreeks 1507 werd in Konstanz het eerste vuurwerk ontstoken ter ere van keizer Maximiliaan. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw wordt elk jaar in augustus het hoogtepunt van de zomer gevierd met een prachtig vuurwerk. Dat wordt afgeschoten vanaf bootjes op het meer en wordt omkaderd met muziek. Het feest gaat gepaard met tal van culturele evenementen.

Maar niet alleen in de zomer heeft het meer zijn charmes. Elk jaar trekt de kerstmarkt in Konstanz ongeveer 400.000 bezoekers. Er hangt in die periode een bijzondere sfeer in de stad. De feestelijk versierde stalletjes van de exposanten staan niet alleen in de binnenstad, ze zijn ook te vinden in de haven en zelfs op de boten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content