Duitsland

Sinds de hereniging in 1990 vormenOost- en West Duitsland weliswaar weer één land, maar een eenheid is het land geenszins. Zowel qua landschap, cultuur als architectuur bestaat er een grote variëteit. En dat heeft alles te maken met de Duitse geschiedenis.

Duitsland bestaat al zo’n duizend jaar, maar aanvankelijk was het niet veel meer dan een losse confederatie van staatjes. Ieder gebiedje had zijn eigen cultuur, tradities, architectuur, culinaire specialiteiten en verhalen.

Dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo en maakt van Duitsland zo’n bijzonder land: het protestantse noorden doet sterk denken aan de Scandinavische landen, terwijl in het zuiden de vrolijke katholieke levensgenietermentaliteit overheerst.

Duitsland ontstond pas in 1871 als éénheidsstaat, maar dat ging niet van harte. De Pruisische premier Otto Bismarck verenigde het door Pruisen gedomineerde noorden met de zuidelijke staten. Wilhelm I werd keizer van de sterk militaristische staat.

De expansiedrift en zucht naar macht van de nieuwe staat vormden één van de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. De nederlaag die Duitsland toen leed en de enorme schadevergoedingen die het moest betalen, leidden indirect weer tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De ellende die Nazi-Duitsland in de hele wereld teweeg heeft gebracht is algemeen bekend en tegenwoordig nog zichtbaar in de voormalige concentratiekampen Bergen Belsen en Dachau en de ruïnes van de huizen van belangrijke Nazi’s in Berchtesgaden.

Na de oorlog werd het verslagen land in tweeën verdeeld. Oost Duitsland werd een communistische, grauwe en trieste staat onder Rusland vleugels.

West Duitsland ging het veel beter af en ontwikkelde zich verbazingwekkend snel tot een welvarende democratie en zocht daarbij naar de juiste balans tussen het verleden en de moderne tijd. Historische gebouwen en dorpjes werden heropgebouwd en gerenoveerd, maar in steden als Frankfurt verrezen ook wolkenkrabbers en moderne winkelcentra.

Het beeld dat mensen van Duitsland hebben is heel tegenstrijdig: aan de ene kant het gruwelijke Nazi-tijdperk, aan de andere kant de Duitse Romantiek uit de verhalen van de gebroeders Grimm met sprookjesachtige kastelen zoals Neuschwanstein, donkere bossen, Middeleeuwse dorpjes als Rothenburg ob der Tauber en joviale, bierdrinkende en worst etende feestvierders.

Even gevarieerd en tegenstrijdig is de Duitse natuur. In het noorden is het vlak met veel landbouwgebieden, bossen en meren. Het landschap doet hier erg denken aan Denemarken. Ook havensteden als Hamburg, Kiel en Bremen hebben iets Scandinavisch.

De Duitse kust en de eilanden zijn een populaire toeristische bestemming. Je vindt hier zandstranden en mooie natuurgebieden waar veel vogels leven. Rotsachtige klippen komen hier niet voor. Die vind je enkel op het eiland Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Hitler vond het eiland zo mooi dat hij er een begin maakte van wat het grootste vakantieoord ter wereld moest worden.

De hoofdstad Berlijn ligt in het noordoosten van het land en vormt het culturele en politieke hart van Duitsland. De stad staat bekend om zijn liberale en vrijgevochten mentaliteit en, behalve voor de talloze bezienswaardigheden, moet je hier zijn voor een bruisend nachtleven, prachtige musea en indrukwekkende theater- en toneelvoorstellingen.

Midden Duitsland vormt een soort overgang tussen het vlakke noorden en bergachtige zuiden. Rivieren als de Rijn, Moezel, Main en Neckar hebben hier diepe kloven in de rotsen gesleten. Op de hellingen groeien druivenranken en op de heuvels verrijzen prachtige kastelen, burchten en kloosters. Dit gebied staat bekend om zijn lekkere wijnen en uitbundige oogstfeesten.

In centraal Duitsland langs de Nederlandse grens ligt het industriële Ruhrgebied met welvarende steden als Düsseldorf, Keulen, Essen en Duisburg. Aan de andere kant van het land, in het voormalige Oost Duitsland, werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerde Dresden in oude glorie hersteld, is de muziekstad Leipzig levendiger dan ooit en kan je in Weimar de huizen van Goethe en Schiller bezoeken.

Het zuiden van Duitsland is uitgesproken bergachtig met de Zugspitze (2963) als hoogste berg. Naast de Beierse Alpen liggen hier de hooglanden van Zwaben, het Schwarzwald en de prachtige Bodensee. Dit meer ligt ingeklemd tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en lijkt een subtropisch paradijs met op de achtergrond de bergen van de Alpen. Het meer en in het bijzonder het eiland Mainau staat bekend om zijn mediterrane planten en palmbomen. Rondom het meer liggen bovendien mooie middeleeuwse stadjes en dorpjes.

De grootste en mooiste stad in het zuiden van Duitsland is ongetwijfeld de Beierse hoofdstad München. Ondanks het mondaine karakter heeft de stad nog altijd iets van een dorp. München is in de hele wereld bekend om zijn Oktoberfest in september, het grootste bierevenement ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content