Bezienswaardigheden Noord-Duitsland

In het noorden grenst Duitsland aan de Noordzee, aan Denemarken en aan de Baltische Zee. Duitsland beschikt dan ook over enkele belangrijke havens zoals die van Hamburg en Bremen. Hamburg is de belangrijkste zeehaven van de republiek en tot op de dag van vandaag één van de grootste Hanzesteden. De haven is al opgericht in 811, ten tijde van Karel de Grote. Die voorname positie komt tot uiting in de statige huizen, de immense winkelstraten, de culturele rijkdom en de beroemde hoeren- en uitgaansbuurt St. Pauli. Bremerhaven ligt in de kleinste van de zestien deelstaten. Haar jarenlange strijd voor politieke en economische onafhankelijkheid heeft ervoor gezorgd dat Bremen, op San Marino na, de oudste nog bestaande stadsstaat ter wereld is.

Grenzend aan de Noordzee ligt de deelstaat Neder-Saksen. Voor de kust liggen de zeven Oost-Friese eilanden, van het grootste en meest westelijke Borkum tot het meest oostelijke Wangerooge. Allemaal liggen ze in het natuurgebied Niedersächsisches Wattenmeer. Bij laag water komt de zeebodem er boven, waardoor je er als enige plaats ter wereld op de zeebodem kan wandelen. Een waddenwandeling onderneem je wel best met een gids, want alleen is het gevaarlijk en minder interessant. Daarnaast beschikken de eilanden, die je per boot of zelfs per vliegtuig kan bereiken, over prachtige stranden. De hoofdstad Hannover staat vooral bekend om haar nieuwe raadhuis, oude stadswijk, verschillende musea en de authentieke tuinen van de Königliche Gärten Herrenhausen. Een rode lijn voert je langs meer dan dertig bezienswaardigheden doorheen de stad.

Op de grens met Denemarken ligt Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat moet het vooral hebben van haar kusten, water en natuur. Perfect voor een recreatieve, ontspannende vakantie met het hele gezin dus.

Ook in de buurstaat Mecklenburg-Vorpommern speelt water een voorname rol. Zo beschikt de streek over het grootste watergebied van Midden-Europa. De talrijke meren zijn omgeven door moeras, heide en bossen. Sommige zijn geklasseerd als natuurgebied, maar op de meeste kan je je zonder problemen uitleven op het water. Als je geen waterliefhebber bent, kan je genieten van het uitgebreide fietsnetwerk in deze authentieke streek met haar moderne voorzieningen. Tenslotte is ook de hoofdstad Schwerin omgeven door water en groen. Zowel haar kasteel als het slot aan de zuidelijker gelegen Grienickersee in Rheinsberg zijn een bezoekje waard.

Voor de kust ligt Rügen. Dit grootste eiland moet het vooral hebben van zijn krijtrotsen, groot natuurgebied en strand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content