Berlijn

Berlijn is de ideale citytrip voor mensen die allergisch zijn aan triomfbogen. De geschiedenis van deze stad symboliseert als geen ander de donkerste kanten van de twintigste eeuw, en van de menselijke natuur in het algemeen. Berlijn verbergt zijn geschiedenis niet, het koketteert er bijna mee.

Een paar hoogtepunten: Het panorama aan de Brandenburger Tor, een getekende impressie van de locatie op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Verder het Haus am Checkpoint Charlie, dat een beklemmend beeld geeft van de Muur en wat hij voor de mensen betekende.

Bezoek ook het Holocaust Memoriaal: 2711 massieve grauwe betonblokken van verschillende hoogte in rechte lijnen opgesteld op een golvend terrein.

Maar mis vooral het Joodse Museum niet. Alleen al voor de architectuur van Daniel Libeskind. Het gebouw is een met zinken platen beklede bliksemschicht waar alle muren en vloeren schots en scheef staan, waar de ramen als verfslierten op geklad werden.

Berlijn op de fiets

Berlijn kan je prima ontdekken met de fiets. De stad is er volledig op ingesteld. Vertrekpunt voor een eerste ontdekkingstocht is de Brandenburger Tor, het hart van de stad. Best er tegen acht uur aan beginnen, zodat je voor de massa de koepel van de nabije Rijksdag op kunt. Zowel de koepel, het zicht over de stad als de informatie is de moeite.

Van daar uit rij je door het gloednieuwe politieke centrum van Duitsland, langs de Spree-rivier. Dit is een omgeving met veel ruimte en groen. Je kunt even doorfietsen tot aan het erg mooie Hamburger Bahnhof Museum voor een uitgebreide collectie hedendaagse kunst. Door het uitgestrekte Tiergarten-park gaat het terug naar de Brandenburger Tor.

Vervolgens fiets je zuidwaarts, naar het Holocaust Memoriaal. Nog verder zuidwaarts ligt het tweede grote bouwproject van Berlijn: Potsdammer Platz. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit het swingende centrum, erna het grauwste litteken in de ziel van de stad. Later werd hier een nieuw modern centrum opgebouwd.

We rijden westwaarts, richting Kulturforum. Als je wilt, ben je vertrokken voor een halve dag topmusea, zoals de Gemaldegalerie, het Bauhaus-archief, het Gedenkstatte Deutscher Wiederstand, de Neue Nationalgalerie, und so weiter.

Zo niet rijd je in een boog door het oostelijker gelegen Diplomatenviertel naar het midden van het Tiergarten-park tot aan de Siegessaüle. De buurt rond het gigantische fallussymbool wordt nu als ontmoetingsplaats voor homo’s gebruikt.

Van daar terug naar de Brandenburger Tor. Ditmaal rijden we pal oostwaarts over Unter den Linden, het oude centrum van het Berlijn van voor de oorlog.

De boulevard gaat over in een wijk met Parijse grandeur. Nog wat verder ligt het centrale eilandje midden in de Spree-rivier, met in het noorden ervan het Museumsinsel, het Berlijnse antwoord op het Louvre. Het Pergamonmuseum, met zijn unieke collectie antiquiteiten uit het Midden-Oosten en de Oudheid en met zijn islamitische kunst, is niet te missen.

Centraal op het eiland zijn onder meer het Lustgarten-parkje en de Dom de moeite waard. Je kunt er de koepel op voor een mooi uitzicht over de stad. Ertegenover ligt waarschijnlijk een van de lelijkste gebouwen in de wereld: het Palast der Republik.

Verder naar het oosten kom je in het hart van Oost-Berlijn, de buurt rond Alexanderplatz. Een fascinerende buurt met veel open ruimten en modernistische, zelfs futuristische architectuur, zoals de Fernsehturn en de erg geslaagde Kongresshalle.

Van daar vertrekt de Karl Marx Allee, het staalkaartje van socialistische architectuur voor de massa’s, een kilometerslange boulevard met stijlvolle appartementsgebouwen waar de grote socialistische parades gehouden werden.

Berlijn voor jongeren

Maar wat Berlijn echt fascinerend maakt, is de renaissance van de stad als leefplaats voor jongeren. De eerste wijk die omgevormd werd, was het Scheunenviertel, de oude joodse buurt net ten noorden van Unter den Linden. Vandaag is dit één van de levendigste stadsdelen, met een eindeloos aanbod aan bars, restaurants en nachtleven. Het is ook de trendy shoppingbuurt, met onder meer het immense Hackesche Höfe, een labyrint van binnenkoeren.

Niet te missen is het Kunsthaus Tacheles. Het oude en vervallen pand werd in de vroege jaren negentig gekraakt door een vijftigtal artiesten, die het hebben omgevormd tot een alternatief kunstcentrum dat nu door de stad is erkend.

Een mooie afsluitende fietstocht leidt van Alexanderplatz langs de Karl Marx Avenue. Op het einde begint het district Friedrichshain, met zijn cafés, restaurants, terrasjes op brede stoepen en smaakvolle winkels. Even verderop nader je de Spree-rivier. Het langste stuk Muur dat nog overeind staat, is de East Side Galery, zo’n drie kilometer naast de rivier. Kunstenaars uit 21 landen hebben erop mogen schilderen. Erachter liggen een aantal stranden, met zand, palmbomen, bars en dansgelegenheid.

In deze buurt vind je ook een aantal van de grote nachttempels die Berlijn rijk is. Het nachtleven is onuitputtelijk. Je hebt de keuze tussen zo’n 130 evenementen waaronder de jaarlijks terugkerende Love Parade.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content