Augsburg

Als je op weg bent door het zuiden van Duitsland, mag je zeker Augsburg, de stad aan de Lech, niet zomaar voorbij rijden. Augsburg, dat terugblikt op een rijk verleden en dat na Trier de oudste stad van het land is, verdient immers beslist een bezoek.

Aan bezienswaardigheden heeft de op twee na grootste stad van Beieren zeker geen te kort. Toch is het gezellige stadscentrum zelf eerder klein en zijn alle blikvangers binnen wandelafstand te bereiken.

Eerst en vooral is er het schitterende stadhuis, een meesterwerk van Elias Holl en een voorbeeld van maniëristische architectuur.

Maar de stad tussen Lech en Wertach kwam vooral tot bloei dankzij de rijke, welstellende patriciërsfamilie Fugger. Zij waren in de 16de eeuw de rijkste familie van Europa en dat betekende heel wat. Zij verwierven faam als bankiers en dankten hun welvaart aan zilver- en goudsmederijen die hen toebehoorden.

Ze waren erg gelovig en sociaal ingesteld en van die sociale inzet getuigt nu nog steeds de Fuggerei, de oudste sociale woonwijk van Europa, die je nog steeds kunt bezoeken. Nu wonen in die Fuggerie, die veel lijkt op een begijnhof, voornamelijk bejaarden. Je kan door de zes straten met 52 huizen wandelen en het interessante Fuggerei Museum bezoeken.

Tot de niet te missen musea behoren ongetwijfeld het Romeins museum. De rijke archeologische vondsten ontdek je in een voormalige kloosterkerk. Ook het Maximilian-museum is een juweeltje en pronkt met kostbare kunstschatten en enkele schitterende fresco’s.

En natuurlijk moet je ook langslopen in het Mozarthuis, waar in een oorspronkelijk 17de-eeuws handwerkerhuis de vader van de beroemde componist, Leopold, werd geboren. Nu een fraai museum.

Even weg van de drukte kan je tenslotte ook het huis van de beroemde dichter en toneelschrijver Berthold Brecht bezoeken. Het werd recent grondig gerenoveerd.

En wie wil shoppen zal beslist zijn gading vinden in de fraaie Maximilianstrasse in het hartje van de stad, die nog menige andere verrassing in petto heeft.

Informatie

Regio Augsburg Tourismus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content