Wat moet je zien ?

Kleine Zeemeermin Den Lille Havfrue ligt aan metrohalte Osterport (ten noorden van het centrum). De Kleine Zeemeermin is het symbool van Denemarken. Het was Edvard Eriksen die in 1913 het kleine beeldje ontwierp, naar het idee van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het beeldje waakt over de oude haven en was al meermaals voorwerp van vernieling.

Je kan een bezoekje aan de Kleine Zeemeermin combineren met een wandeling in Stroget, de langste wandelgalerij ter wereld dat op zich een lange ketting vormt van vijf straten met tal van winkeltjes, cafés, eethuisjes en entertainment.

TivoliTivoli ligt in hartje Kopenhagen op een unieke locatie en is één van ’s werelds beroemdste pretparken. Je kan er terecht voor onder andere mooie botanische tuinen, concerten in het Pantomime Theatre, een roetsjbaan, karnaval-evenementen, jazz tijdens het Kopenhagen Jazz Festival, rockoptredens (elke vrijdagnacht) en tal van gezellige cafés en restaurants.

Sinds 1843 geeft een indrukwekkend poort je toegang tot het park waar het vooral ’s avonds aangenaam toeven is. Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag krijgen de bezoekers iets vóór middernacht vuurwerk te zien, bovenop de talrijke lapjes die bij zonsondergang van het domein een prachtig verlichte locatie maken.

Kasteel ChristiansborgDit kasteel werd gebouwd tussen 1907 en 1928 in de nieuwe barokstijl. In het noordelijk zijstuk bevinden zich de koninklijke receptiekamers, terwijl het zuidelijk gedeelte de thuisbasis is van het Deens Parlement en de kern van de Deense politici.

In de 12e eeuw (1167) werd op deze locatie locatie een ander kasteel gebouwd onder leiding van bisschop Absalon, de ‘oprichter’ van Kopenhagen. Je kan nog steeds de ondergrondse ruïnes van het Bisschop Absalon Kasteel bezoeken.

Amager-PleinTot 1868 was dit plein dé marktplaats voor de boeren van het eiland Amager. Ze verkochten er hun producten aan de vastelandsbewoners. Nu maakt het plein deel uit van de wandelzone Stroget. Het is vooral een pleisterplaats voor muzikanten en entertainers.

Je kan er gezellig koffie drinken en even op adem te komen na een namiddag intensief shoppen. De gebouwen rondom het plein zijn in Renaissance-stijl. Je kan van hieruit zelfs een glimp opvangen van Christiansborg, de locatie van het Deense Parlement.

Staatsmuseum voor Schone Kunsten Het Statens Museum for Kunst is de Deens Nationale Galerij en belangrijkste kunstenmuseum van het land. Je treft er een tentoonstelling van Deense en internationale kunst en beeldhouwwerk vanaf de 16e eeuw tot nu. Heel wat bezittingen van de Deense koninklijke familie kwamen in de 16e eeuw in handen van de staat na het einde van de absolute monarchie en worden er nu uitgestald.

Samen met en 8000-tal schilderijen en beeldhouwwerken van verschillende artiesten uit verschillende perioden. Woensdag is er vrije ingang voor iedereen.

Quartier LatinDe Quartier Latin ligt ten noorden van de wandelzone Stroget, omgeven door de oude campus van de Universiteit van Kopenhagen waar het krioelt van voetgangers, cafeetjes en boekenwinkels. Het leuke plein Kultorvet en de neo-klassieke kathedraal Vor Frue Kirke (gebouwd in de 12e eeuw) lonen de moeite. Deze buurt biedt vanop het dak van de 35 meter hoge toren Rundetarn een mooi zicht op de stad.

ChristianshavnChristianshavn is een op zichzelf staand randgebied in het oostelijk gedeelte van de stad. Het district werd opgericht in de 17e eeuw als commercieel centrum en diende als buffer tussen de Deense hoofdstad en de vijanden uit continentaal Europa.

Hier resideren nu veel artiesten en yuppies. Eén van de hoogtepunten van Christianshavn is ongetwijfeld Vor Frelsers Kirke. Deze kerk heeft een wenteltoren van 95 m hoog en geeft een adembenemend zicht over de stad.

In het noorden van Christianshavn ligt het Orlogsmuseet (het Koninklijk Deens Scheepsvaartmuseum) waar je meer dan 300 scheepsmodellen en dito meubelstukken kan bezichtigen. In het oosten van Christianshavn ligt de progressieve gemeenschap Christiania.

Dit diende oorspronkelijk als een militair kamp alvorens het in 1971 werd overgenomen’ door ambitieuze landbezetters. Volledige onafhankelijk kwam er echter nooit, toch geniet het gebied een tax-free status. Bovendien is het een door kunsten doorweekt enclave. In Christiania kan je enkel wandelen en fietsen (wagens zijn er niet toegelaten). Bezoek zeker de ambachtelijke marktjes en de eethuisjes met natuurvoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content