Jutland

Even uitwaaien aan zee, weg van de wereld? In het uiterste topje van Denemarken kan je kennismaken met de ongerepte zandstranden en de weldadige rust van Jutland. Een geknipte locatie voor een stressloze vakantie.

Als je de nok van Denemarken (nog) niet kent als vakantiebestemming, dan ken je haar ongetwijfeld wel uit de geschiedenisboeken. Jutland, het vlakke schiereiland waarboven de Noord- en de Oostzee samenstromen, was een van de plaatsen van waaruit de Vikings grote delen van de wereld veroverden.

Toch is de geduchte reputatie van het noorden van Denemarken eerder te danken aan de talloze schepen die er door de verraderlijke stromingen schipbreuk leden. Een duik wagen in de zee rond Grenen, de noordelijkste landstrip, is door de vervaarlijke onderstroom nog steeds strikt verboden, maar in de buurt zijn er schier verlaten zandstranden genoeg om dat goed te maken – een reden waarom dit gebied in de zomer uitgroeit tot een toeristentrekpleister.

Magisch noorderlicht

Jutland is het schiereiland in het noorden van Denemarken, met in het zuiden Aalborg, de vierde grootste stad van Denemarken, en in het uiterste noorden Skagen (spreek uit: Skein).

Het onooglijke vissersdorpje Skagen telt amper 12.000 zielen en wordt omringd door maar liefst zestig kilometer zandstrand. Typerend voor het mondaine dorp zijn de woningen met rode daken en okergele muren (in Denemarken Skagen-geel genoemd).

Deze biljartvlakke omgeving is geknipt voor een fietsvakantie, maar het plaatsje in het uiterste noorden van Jutland – Skagen bevindt zich op dezelfde breedtegraad als Göteborg – is ook bekend voor zijn magische licht.

De schilderachtige pracht van het noorderlicht was in het verleden ook een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars. Het vissersdorp was eind de negentiende eeuw de thuishaven van een kolonie kunstenaars en bohémiens, die er een – zeker voor die tijd – frivole levensstijl op na hielden.

Onder hen bekende namen als Michael en Anna Ancher en P.S. Krøyer. Hun werken zijn, samen met die van hun generatiegenoten, te bewonderen in het kleine, maar zeer bezoekwaardige Skagens Museum.

Strandracen met een Land Rover

Voor culinaire genoegens is het havengebied van Skagen een aangewezen plek. Als eerbetoon aan de prachtige natuur die Skagen omringt, ligt even buiten het centrum het Skagen Odde Nature Centre, een gebouw dat ontworpen werd door Jørn Utzon, de Deense architect die wereldfaam verwierf met het Sydney Opera House.

Het gebouw van het natuurcentrum is door Utzon opgevat als een fort dat zich indekt tegen de beukende zeewind, maar dankzij de zanderige, met duingras begroeide binnentuinen en de grote lichtpartijen één is met de omgeving. Het centrum maakt duidelijk wat de troef van Skagen is: relaxen op het strand of in de omringende gebieden. Stress is hier in geen velden, wegen of duinen te bespeuren.

Voor wie kickt op een portie opwinding en adrenaline zijn er ook spectaculaire activiteiten in de omgeving mogelijk – strandracen met een Land Rover of in een luchtbal naar beneden rollen in Råbjerg Mile (de duinwoestijn halfweg tussen Skagen en Aalbøk)…

Stadsmussen die af en toe een meer stedelijke omgeving op prijs stellen, kunnen afzakken naar Aalborg, op zowat 100 kilometer van Skagen, waar onder meer het Nordjullands Kunstmuseum – in een prachtig gebouw van Alvar Aalto -, het havengebied, de steegjes met de oude huizen, Lindholm Høje, en een vikingbegraafplaats even buiten de stad een bezoek waard zijn.

Bron: Dominique Soenens in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content